Postup přípravy
I když perníčky nejsou cukrovím, které bychom pravidelně na Vánoce pekli, přesto jsem neodolala pokušení zkusit je upéct ze žitné mouky 🙂
Na 70 malých perníčkových hvězdiček budeme potřebovat:
- 100 g žitné mouky
- 40 g medu
- 35 g rozpuštěného másla
- 30 g moučkového cukru
- 1 žloutek + 1 lžíce bílku (+ zbylý bílek na potření)
- 1 plná lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- oloupané mandle na ozdobení
Postup:
V misce smícháme mouku s cukrem, solí, koření a jedlou sodou. Přidáme med, rozpuštěné máslo, žloutek a důkladně zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme aspoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Potom vyválíme placku, vykrájíme hvězdičky, potřeme vaječným bílkem a ozdobíme oloupanými mandlemi.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 st. C cca 8-10 minut. Perníčky jsou po upečení křupavé. Takže šup s nimi do krabice a do chladu.