Postup přípravy
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 240 g celozrnné mouky
- 110 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 20 g jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 10 velkých meruněk
- 20 g třtinového cukru
Postup:
Z mouky, chladného másla, cukru, vloček, prášku do pečiva, soli a vejce užmouláme lehce nekompaktní těsto. Pětinu z něj oddělíme a v mikrotenovém sáčku vložíme na chvíli do mrazáku. Zbytek těsta namačkáme do vymazané a vysypané (nebo vyložené pečícím papírem) formy. Okraje vytáhneme trochu do výšky. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a rozčtvrtíme. Hustě vedle sebe je poklademe po koláči a posypeme cukrem. Můžeme také pokapat rumem. Zbytek těsta vyndáme z mrazáku a na hrubém struhadle nastrouháme na meruňky.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30 minut.