Postup přípravy
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 220 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 80 g moučkového cukru
- 5 g cukru s vanilkou
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené vody
Náplň
- 16 meruněk (přidala jsem ještě 1 zbylou broskev)
- 4 lžíce cukru s vanilkou (množství záleží spíš na kyselosti meruněk)
- 1 lžíce vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
- 1 lžíce hnědého cukru
- hrst spařených oloupaných mandlí
- kvítky levandule
Postup:
Do kuchyňského robota dáme mouku, nakrájené máslo, vodu, cukr a žloutek a rychle zaděláme těsto. Obalíme ho fresh fólií a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
Meruňky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Do kastrolu dáme pár lžic vody s cukrem a přisypeme meruňky. Chvíli dusíme, až meruňky ztratí ostré rohy. Ve skleničce rozmícháme pudink s troškou šťávy, co meruňky pustily a nalijeme do kastrolu. Ještě chvilku povaříme a necháme vychladnout.
Na pečící papír obkreslíme koláčovou nebo dortovou formu, kulatý tvar vystřihneme a na něm válečkem vyválíme kulatý tvar těsta o něco větší než je papír. Pečící papír i s vyváleným těstem vložíme do formy tak, aby korpus měl okraje zvednuté asi o 1-2 cm a ještě prsty okraj upravíme. Propícháme vidličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C na 10 minut. Poté korpus vyndáme a navrstvíme na něj meruňkovou hmotu. Mandle posekáme a posypeme na koláč. Můžeme ozdobit ještě kvítky levandule, koláč bude krásně voňavý. A teď ho vrátíme ještě na 18 minut dopéct.