0 0
Meruňkový koláč s mandlemi

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Meruňkový koláč s mandlemi

    Postup přípravy

    Sdílet

    Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

    Těsto

    • 220 g hladké mouky
    • 100 g studeného másla
    • 80 g moučkového cukru
    • 5 g cukru s vanilkou
    • 1 žloutek
    • 2 lžíce studené vody

    Náplň

    • 16 meruněk (přidala jsem ještě 1 zbylou broskev)
    • 4 lžíce cukru s vanilkou (množství záleží spíš na kyselosti meruněk)
    • 1 lžíce vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
    • 1 lžíce hnědého cukru
    • hrst spařených oloupaných mandlí
    • kvítky levandule

    Postup:

    Do kuchyňského robota dáme mouku, nakrájené máslo, vodu, cukr a žloutek a rychle zaděláme těsto. Obalíme ho fresh fólií a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.

    Meruňky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Do kastrolu dáme pár lžic vody s cukrem a přisypeme meruňky. Chvíli dusíme, až meruňky ztratí ostré rohy. Ve skleničce rozmícháme pudink s troškou šťávy, co meruňky pustily a nalijeme do kastrolu. Ještě chvilku povaříme a necháme vychladnout.

    Na pečící papír obkreslíme koláčovou nebo dortovou formu, kulatý tvar vystřihneme a na něm válečkem vyválíme kulatý tvar těsta o něco větší než je papír. Pečící papír i s vyváleným těstem vložíme do formy tak, aby korpus měl okraje zvednuté asi o 1-2 cm a ještě prsty okraj upravíme. Propícháme vidličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C na 10 minut. Poté korpus vyndáme a navrstvíme na něj meruňkovou hmotu. Mandle posekáme a posypeme na koláč. Můžeme ozdobit ještě kvítky levandule, koláč bude krásně voňavý. A teď ho vrátíme ještě na 18 minut dopéct.

    meru-kola

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Karbanátky z mangoldu
    další
    Těstoviny zapečené s lesními houbami
    předchozí
    Karbanátky z mangoldu
    další
    Těstoviny zapečené s lesními houbami

    Přidejte svůj komentář