Postup přípravy
Na 4 dortíčky budeme potřebovat:
Korpus
- 80 g máslových sušenek
- 40 g másla
Na krém
- 250 g tučného tvarohu
- 200 ml šlehačky
- 190 g zakysané smetany
- 50 g moučkového cukru s naloženým vanilkovým luskem
- 10 g želatiny
- 3 lžíce citrónové šťávy
- špetička soli
Na ozdobu
- maliny
- borůvky
Postup:
Na tyto mini dortíky se hodí ocelová tvořítka (obruče) o průměru 7-8 cm a výšky cca 6 cm, přilnavá fresh fólie a pevné gumičky. Tvořítkům uděláme „dno“ z vypnuté fresh fólie, kterou po obvodu přichytíme gumičkou.
S přípravou začneme několik hodin předem, ideálně o den dřív. Sušenky rozdrtíme v mixéru nebo v pytlíku paličkou. Rozehřejeme máslo a smícháme se sušenkovou drtí. Sušenkovou směs rozdělíme na 4 díly a nasypeme do tvořítek. Upěchujeme po dně.
V mixéru smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem, citrónovou šťávou a špetičkou soli. V kovovém hrnečku smícháme želatinu s 5 lžícemi vody a pořádně zamícháme. Necháme pár minutek stát.
Hodně vychlazenou šlehačku ušleháme dotuha a smícháme s tvarohovou směsí. Želatinu rozpustíme na mírném ohni, těsně pod bod varu (vařit se nesmí). Pokud máte plynový sporák, je vhodné použít rozptylovač plamene. Do rozpuštěné želatiny přidáme 3 lžíce tvarohové směsi a důkladně promícháme. Potom jí vylijeme do misky k tvarohu a pečlivě vše smícháme. Malou sběračkou rozdělíme do tvořítek, zarovnáme povrch a překryjeme fólií. Necháme ztuhnout v lednici.
Ztuhlé dortíky po okrajích uvolníme nožíkem, odstraníme fóliové dno a dortík opatrně vytlačíme na talířek. Pokud součástí vašich tvořítek nebylo pěchovadlo, musíte si vystačit s rovnou skleničkou.
Na talířku dortíky ozdobíme ovocem.