• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Mleté maso zapečené s brokolicí a bramborovým pyré v bešamelu se sýrovou krustou
0 0
Mleté maso zapečené s brokolicí a bramborovým pyré v bešamelu se sýrovou krustou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Mleté maso zapečené s brokolicí a bramborovým pyré v bešamelu se sýrovou krustou

    Postup přípravy

    Bešamel se používá do mnoha skvělých jídel napříč Evropou. Dle názvu si můžeme myslet, že ho úplně poprvé a možná omylem připravil nějaký šikovný francouzský kuchař. Omyl, přátelé. Už ve 14. století se prý tato omáčka vařila v Itálii, ale svého jména se dočkala až o čtvrt tisíciletí později opravdu ve Francii. Jmenuje se po velkém labužníkovi, majordomovi Ludvíka XIV. – Louisovi de Béchameil.

    Na 4 poctivé porce budeme potřebovat:

    Masová vrstva

    • 500 g mleté vepřové plece
    • 1 velká cibule
    • 2 velké stroužky česneku
    • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
    • 1 lžička červené kari pasty (nebo chilli koření)
    • 2 snítky rozmarýny
    • 2 lžíce sojové omáčky
    • 3/4 lžičky tmavého balzamikového krému
    • sůl
    • olej

    Brokolicová vrstva

    • 1 růžice brokolice
    • sůl

    Bešamel

    • 1 plná lžíce hladké mouky
    • 30 g másla
    • cca 1 dl vlažného plnotučného mléka
    • sůl, čerstvě mletý pepř

    Bramborová kaše

    • 8 středních brambor
    • cca 1,25 ml horkého plnotučného mléka
    • 30 g másla
    • 1 žloutek
    • sůl, kmín

    Na krustu

    • 25 g strouhaného sýru parmazánového typu
    • 2 snítky rozmarýny

    Postup:

    Tento recept vypadá poněkud složitě, ale je náročný jen na logistiku. Nejdříve si připravíme zapékací misku a vytřeme jí olejem.

    Do pánve nalijeme trošku oleje a orestujeme na něm pokrájenou cibuli s česnekem. Když začne růžovět, přidáme kari pastu a natrhanou rozmarýnu. Dále i mleté maso a vařečkou rozdělíme na kousky. Necháme svému osudu a občas zamícháme.

    Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody. Do ponorného čajového sítka nasypeme kmín a přidáme ho k bramborám.

    Maso poprášíme moukou a ještě chvíli restujeme. Pak zalijeme přibližně deci a půl vody a dusíme, až se nám lehce zhoustne omáčka. Ochutíme sojovkou a balzamikovým krémem, aby chuť masa byla výrazná. Už jen chvilku necháme probublat, případně ještě doředíme vodou.

    Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky, osolíme a na pařáku vaříme asi 7 minut. Potom posekáme na kousky.

    Maso přendáme do zapékací misky, posypeme brokolicí.

    V kastrolku nasucho opražíme mouku na bešamel (nesmí se spálit), osolíme, opepříme a přidáme máslo. Když se máslo rozpustí a začně s moukou pěnit, zalijeme vlažným mlékem a metličkou vyšleháme v hladký krém. Vaříme do zkoustnutí a pak nalijeme na brokolici. Stěrkou roztáhneme ke stranám.

    Z uvařených brambor slijeme vodu a vyndáme sítko s kmínem. Přihodíme máslo, přiklopíme pokličkou a až se máslo rozpustí, rozdrtíme brambory šťouhadlem. Pak přilijeme horké mléko a rozšťoucháme v hladkou kaši. Případně přisolíme a vmícháme žloutek. Kaši rozetřeme na brokolici, posypeme storuhaným sýrem a lístečky rozmarýny.

    Zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 40 minut. Sýr shora zezlátne.

    zapecene-maso-s-brokolici-pekac

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Rybízový koláč s tvarohem
    další
    Tuňáková pomazánka

    Přidejte svůj komentář