1 0
Mrkvový dort s pekanovými ořechy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
250 g mrkev
180 ml olej
150 g polohrubá mouka
100 g špaldová mouka celozrnná
100 g třtinový cukr
60 g bílý řecký jogurt
30 g pekanové ořechy
3 ks vejce
2 lžičky skořice
1 lžička jedlá soda
1/2 lžičky sůl
1/4 lžičky muškátový oříšek
prášek, dřeň, extrakt... vanilka
Náplň
1 ks ricotta
1 ks zakysaná smetana
1 ks čerstvý sýr typu žervé
3 lžíce moučkový cukr
z 1/2 ks limetová šťáva
A navíc
70 g pekanové ořechy
2 lžíce javorový sirup

Mrkvový dort s pekanovými ořechy

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Ač by se mohlo zdát, že "carrot cake" je britská nebo americká specialita, pravděpodobně první mrkvový dort vznikl ve Švýcarsku.

  • 65 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Náplň

  • A navíc

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno. V misce důkladně vyšleháme cukr s olejem, vanilkou a jogurtem. Do vzniklé emulze přidáváme po jednom vejce a stále šleháme.

2
Hotovo

Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredience a přimísíme je do tekuté části. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev a posekané ořechy.

3
Hotovo

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo dno vyložíme pečícím papírem a obručí jej upevníme. Těsto vylijeme do formy a od středu ke stranám roztáhneme stěrkou. Těsto uprostřed hodně nabývá, takže tam vytvoříme jakousi prohlubeň.

4
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 30-35 minut. Je-li dort hotový, zjistíme zapíchnutím špejle. Špejle musí být po vytáhnutí suchá.

5
Hotovo

Když dort vystydne, podélně jej v polovině rozkrojíme. Připravíme si náplň. Ricottu, sýr, zakysanou smetanu a cukr vyšleháme metličkou a dochutíme ĺimetovou šťávou. Část krému naneseme dovnitř a horní část přiklopíme. Zbytek krému ležérně rozetřeme po povrchu dortu.

6
Hotovo

Pekany nasekáme na kousky a nasucho opražíme na pánvi. Po chvilce je zakápneme javorovým sirupem a promícháme. Necháme zchladnout a dort jimi posypeme.

7
Hotovo

Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Makovo-citrónové lívance s ricottou a borůvkami
další
FlapJack arašídové koláčky

Přidejte svůj komentář