Postup přípravy
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Perník
- 200 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 80 g cukru
- 75 g oleje
- 10 g prášku do perníku
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- sůl
- máslo a hrubá mouka na formu
Krém, poleva a zdobení
- 120 g mascarpone
- 100 g zakysané smetany
- 20 g moučkového cukru
- 30 g čokolády na vaření
- 15 g másla
- 40 g kešu oříšků
Postup:
Smísíme mouku s perníkovým práškem, cukrem, kakaem a solí. Mléko smícháme s olejem a vejcem a oboje spojíme. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev a promícháme. Formu vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, roztáhneme do stran a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 30 minut. Je-li těsto hotové, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed korpusu. Pokud bude špejle suchá, je hotovo.
Hotový korpus necháme zchladnout, poté přendáme na tácek a ozdobíme.
Krém připravíme smícháním mascarpone, cukru a zakysané smetany. Naneseme ledabyle na korpus. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem a pokapeme jí smetanový krém. Oříšky nasekáme a nasucho opražíme na pánvi. Oříšky posypeme povrch koláče.