Ingredience
- 700 g rajčatové pyré
 - 300 g mleté hovězí maso
 - 6 brambory
 - 3 rajčata
 - 2 lilek
 - 2 stroužky česnek
 - 1 dl červené víno
 - 1 cibule
 - 1 lžička oregano
 - 1/2 lžičky skořice
 - olej
 - sůl
 A ještě
- 40 g máslo
 - 30 g sýr parmazánového typu
 - 6 lžic pohanková mouka
 - cca 3 dl mléko
 - 1 dl šlehačka
 - sůl
 - špetka muškátový oříšek
 
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo  | Lilek nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné, potřeme olejem, osolíme a opečeme v troubě dorůžova. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli s česnekem rozsekáme nadrobno a orestujeme na oleji ve velké pánvi. Přidáme maso a opečeme jej, až se zatáhne. Stále mícháme a oddělujeme kousky od sebe. Osolíme, opepříme, okořeníme oreganem a skořicí, přihodíme rajčata a zalijeme vínem. Rychle vydusíme a přilijeme rajčatové pyré. Přiklopíme pokličkou a půl hodiny dusíme.  | 
2 Hotovo  | V kastrolku rozehřejeme máslo a zahustíme moukou. Připravíme zlatavou jíšku. Osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a za stálého šlehání metličkou přiléváme studené mléko a šlehačku. Za občasného míchání připravíme polohustý bešamel. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, cca 3 mm silné. Sýr nastrouháme najemno.  | 
3 Hotovo  | Zapékací misku vymažeme olejem, po dně rozprostřeme vrstvu brambor, na ně navrstvíme část masové směsi, na ní plátky lilku a bešamel. Poté vrstvy opakujeme a končíme ideálně bešamelem. Přikryjeme alobalem, upevníme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme 40 minut. Potom alobal odstraníme, posypeme sýrem a ještě 15 minut zapečeme.  | 












