Ingredience
Na formu o průměru 30 cm
- 200 ml mléko
- 120 g máslo
- 110 g polohrubá mouka
- 110 g špaldová mouka
- 80 g třtinový cukr
- 80 g mák
- 2 ks vejce
- 1 ks prášek do pečiva
- špetka sůl
- na formu máslo a hrubá mouka
Drobenka
- 100 g mák mletý
- 40 g máslo
- 30 g třtinový cukr
- 20 g špaldová mouka
A ještě
- cca 20 ks švestky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mák pomeleme na makovém mlýnku. Odměřenou část užmouláme s cukrem, máslem a špaldovou moukou na žmolenku. Připravíme si švestky, buď vypeckujeme nebo vyndáme z mrazáku a necháme trochu povolit. |
2 Hotovo | Vejce vyklepneme do mísy, přidáme cukr a metličkou trochu vyšleháme. Přilijeme mléko a rozpuštěné máslo a promícháme. Přisypeme mletý mák a mouku smíchanou s práškem a solí a rychle zamícháme. Rozlijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Povrch hustě poklademe švestkami řezem nahoru (jednu vedle druhé, můžeme je i zapíchat na výšku, ale pak jich bude potřeba trochu víc) a posypeme makovou drobenkou. |
3 Hotovo | Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 35 minut. Je-li moučník po této době upečený, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed pekáče. Pokud se těsto na špejli nelepí, je hotovo. |