Ingredience
- 450 g hladká mouka
 - 250 g měkký tvaroh
 - 120 g máslo
 - 100 g moučkový cukr
 - 50 g mandle
 - 40 g zlaté rozinky
 - 40 ml rum
 - 18 g prášek do pečiva
 - 3 vejce
 - cca 3 lžíce šlehačkazáleží na hustotě tvarohu
 - 2 lžíce citrónová šťáva
 - 0,5 kyselé jablkovelké jablko
 - citrónová kůra
 - vanilka
 - sůl
 A ještě
- 30 g mandle
 
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo  | Rozinky namočíme do rumu. Máslo vyndáme z lednice a neháme změknout. Vyndále i vejce a tvaroh, aby mělo vše stejnou teplotu. Mandle spaříme vroucí vodou a sloupneme. Následně oloupeme a rozdělíme na dvě části - do těsta a na zdobení. Jablíčko omyjeme a nakrájíme i se slupkou na kostičky. Pokud máme jablko velké, stačí půlka.  | 
2 Hotovo  | Pak utřeme cukr s máslem do pěny, přidáme vejce, vanilku, citrónovou šťávu a kůru a zapracujeme. Pak přijde na řadu tvaroh. Důkladně promísíme. Pokud jsme použili tvaroh v kostce, který je trochu sušší a pevnější, přidáme do následného těsta trochu šlehačky. Do hmoty vmícháme jablka, rozinky a část mandlí. Úplně nakonec zapracujeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujeme těsto, ze kterého na pracovní ploše (podsypané hladkou moukou) vytvarujeme bochánek.  | 
3 Hotovo  | |
4 Hotovo  | 











