0 0
Paštika s mandlemi a brusinkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Paštika s mandlemi a brusinkami

Postup přípravy

Sdílet

Sama sebe nepoznávám, do čeho jsem schopna se pustit. Čekají nás víkendové gastronomické orgie a v rámci sobotního menu jsem se pustila do výroby paštiky jako předkrmu. Ač to byla premiéra, co se týká jater (zatím jsem jí dělala jen z různých luštěnin), myslím, že se docela dost povedla. Recept jsem získala od jedné své klientky.

Co budeme potřebovat:

  • 700 g vepřových jater (bylo jich původně 800 g, ale kousek jsem jich vykrájela)
  • 2 střední cibule
  • 300 ml bílého vína
  • 1,5 šlehačky
  • provensálské koření (recept na něj jsem dneska také uváděla)
  • sůl a bílý pepř
  • 0,5 dl oleje (během restování jsem trochu ještě přidávala)
  • hrst sušených brusinek
  • hrst spařených a oloupaných mandlí
  • 50 g másla do paštiky
  • cca 30 g na polití

Postup:

Ve větší pánvi zpěníme na oleji cibuli, přidáme na kostky nakrájená játra a zprudka orestujeme, jen aby se zatáhla a moc neztuhla. Podlijeme bílým vínem, přiklopíme poklicí a za častého míchání necháme víno vydusit. Okořeníme, osolíme, zalijeme šlehačkou a vaříme do mírného zahoustnutí. Teplou směs přendáme do mixéru, přidáme máslo a rozmixujeme. (Struktura paštiky z vepřových jater byla poněkud hrubá, tak jsem ještě celou dávku propasírovala přes cedník. Do hladké hmoty jsem přidala posekané mandle a pokrájené brusinky. Původně jsem chtěla koupit drůbeží játra, ale řezník mi celkem logicky vysvětlit, že v létě je neobjednávají :-))

Malé mističky vypláchneme studenou vodou a naplníme paštikou. Povrch uhladíme a přelijeme rozpuštěným máslem, aby paštika neoschla. Necháme ztuhnout v lednici. Z uvedeného množství bylo 10 těchto mističek.

Paštika servírovaná s domácí bagetkou, recept na ní najdete u čočkové paštiky.

pastika2past.1

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Provensálské koření
další
Bramborová polévka s houbami
předchozí
Provensálské koření
další
Bramborová polévka s houbami

Přidejte svůj komentář