0 0
Paštika s mandlemi a brusinkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Paštika s mandlemi a brusinkami

    Postup přípravy

    Sama sebe nepoznávám, do čeho jsem schopna se pustit. Čekají nás víkendové gastronomické orgie a v rámci sobotního menu jsem se pustila do výroby paštiky jako předkrmu. Ač to byla premiéra, co se týká jater (zatím jsem jí dělala jen z různých luštěnin), myslím, že se docela dost povedla. Recept jsem získala od jedné své klientky.

    Co budeme potřebovat:

    • 700 g vepřových jater (bylo jich původně 800 g, ale kousek jsem jich vykrájela)
    • 2 střední cibule
    • 300 ml bílého vína
    • 1,5 šlehačky
    • provensálské koření (recept na něj jsem dneska také uváděla)
    • sůl a bílý pepř
    • 0,5 dl oleje (během restování jsem trochu ještě přidávala)
    • hrst sušených brusinek
    • hrst spařených a oloupaných mandlí
    • 50 g másla do paštiky
    • cca 30 g na polití

    Postup:

    Ve větší pánvi zpěníme na oleji cibuli, přidáme na kostky nakrájená játra a zprudka orestujeme, jen aby se zatáhla a moc neztuhla. Podlijeme bílým vínem, přiklopíme poklicí a za častého míchání necháme víno vydusit. Okořeníme, osolíme, zalijeme šlehačkou a vaříme do mírného zahoustnutí. Teplou směs přendáme do mixéru, přidáme máslo a rozmixujeme. (Struktura paštiky z vepřových jater byla poněkud hrubá, tak jsem ještě celou dávku propasírovala přes cedník. Do hladké hmoty jsem přidala posekané mandle a pokrájené brusinky. Původně jsem chtěla koupit drůbeží játra, ale řezník mi celkem logicky vysvětlit, že v létě je neobjednávají :-))

    Malé mističky vypláchneme studenou vodou a naplníme paštikou. Povrch uhladíme a přelijeme rozpuštěným máslem, aby paštika neoschla. Necháme ztuhnout v lednici. Z uvedeného množství bylo 10 těchto mističek.

    Paštika servírovaná s domácí bagetkou, recept na ní najdete u čočkové paštiky.

    pastika2past.1

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Provensálské koření
    další
    Bramborová polévka s houbami

    Přidejte svůj komentář