0 0
Paštika z vepřového bůčku a drůbežích jater

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Paštika z vepřového bůčku a drůbežích jater

    Postup přípravy

    Příprava paštiky byla na výslovné přání staršího syna, ale po jejím uvaření jsem se zařekla, že už nikdy! Dost práce a hlavně mastnoty. Jenže výsledek byl tak skvělý, že jsem na trampoty brzy zapomněla…. 🙂

    • 800 g vepřového bůčku bez kosti
    • 500 g kuřecích jater
    • 1 velká cibule
    • olej
    • 200 ml šlehačky
    • 2 vejce
    • 100 g plátků slaniny
    • sůl, pepř, muškátový oříšek, 3 kuličky nového koření 3 hřebíčky, sušený zázvor, 2 bobkové listy
    • čersvý tymiák a saturejka
    • 1 lžička nakládaného zeleného pepře

    Bůček osolíme, podlijeme trošičkou oleje a upečeme v troubě při 180 st. C po dobu 1,5 hodiny. Jednu hodinu pečeme zakrytý alobalem nebo poklicí a půl hodiny bez ní.

    Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme nakrájenou cibuli s bobkovým listem a když zezlátne, přihodíme očištěná, pokrájená játra. V hmoždíři nebo suribachi misce roztlučeme hřebíček a nové koření, nastrouháme trochu muškátového oříšku a přihodíme k játrům. Necháme zatáhnout. Potom odstraníme bobkový list a na mlýnku na maso pomeleme bůček i játra, to vše opakujeme 3x, aby paštika byla jemná. Osolíme, přidáme nadrané lístečky saturejky a tymiánu, nakládaný pepř, šlehačku, 2 vejce a promícháme.

    Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, paštiku do ní přendáme, poklademe zbytkem slaniny, přikryjeme alobalem (alobal propícháme lehce nožíkem, aby mohla unikat pára) a dáme do trouby do vyššího plechu napuštěného vodou na hodinu a půl zapéct. Pečeme při 170 st. C. Z uvedeného množství zbude ještě na půlkilovou skleničku, kterou vypaříme vroucí vodou, naplníme paštikou aspoň jeden a půl centimetru pod okraj, zavíčkujeme a pečeme v pekáčku společně s formou.

    Upečenou, zchladlou paštiku z formy vyklopíme a nakrájíme na plátky.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Kuřecí paličky ve švestkovo-medové marinádě
    další
    Mangoldová roláda

    Přidejte svůj komentář