Ingredience
Maso
- 750 g s kostí kachní prsa
- 2 větvičky rozmarýna
- hrubozrnná sůl
- kmín
Červené zelí
- 1 sklenice sterilované červené zelí
- 1 cibule
- dle chuti ocet
- 1 lžička cukr
- 1/2 lžičky kmín
- sůl
- olej
Bramborový knedlík
- 500 g vařené brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g hrubá krupice
- 1ks vejce
- 1 lžíce olej
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kachní prso, pokud je s kostí, ostrým nožem vykostíme a skelet si uschováme na kachní polévku. Kůži nařízneme ostrým nožem podélně a příčně, aby nám vznikly čtverečky. Musíme to provést opatrně, abychom zbytečně neřízli do masa. Potřeme olejem, okmínujeme, proložíme rozmarýnou a necháme půl hodiny odpočinou. Potom osolíme hrubozrnnou solí a sůl dlaněmi do masa vetřeme. Necháme ještě chviličku stát. |
2 Hotovo | Mezitím si dáme uvařit brambory ve slupce. Uvařené brambory necháme zchladnout za oknem a ještě teplé oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou, krupicí, vejcem, olejem, solí a rychle zpracujeme pevné těsto, ze kterého utvoříme 2 knedlíky. Uvaříme ve vroucí vodě 16 minut. Poté vyndáme, necháme chvíli vydýchat a nakrájíme bílou nití na plátky. |
3 Hotovo | Rozpálíme troubu na 190 st. C. |
4 Hotovo | Maso nejprve vložíme kůží dolů na studenou pánev zároveň s rozmarýnou, zapálíme pod ní plotýnku a zprudka opečeme. Maso pustí tuk, který odebíráme lžící do skleničky. Opékáme tak dlouho, dokud není kůže zlatavá, může to trvat cca 8-10 minut. Potom maso obrátíme a opékáme z druhé strany dozlatova, přibližně 6 minut. Mezitím už se nám nahřála trouba, tak trochu tuku přelijeme do pekáčku a vložíme do něj opečená prsa. Pečeme ještě 10 minut. Kdo má rád maso víc růžové, všechny kroky zkrátí o 1-2 minuty. Hotové maso vyjmeme a zabalíme na 5 minut do alobalu, aby se šťáva hezky rozlila po mase. Potom nakrájíme na plátky. |
5 Hotovo | Mezitím, co se nám peče maso, v kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme slité zelí s troškou nálevu, okmínujeme a podusíme pod pokličkou asi 8 minut. Dále dochutíme dle vlastní chuti cukrem, solí, příp. octem a chvilku ještě zahřejeme. |