• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Pečená kachní prsa s karlovarským knedlíkem a cuketovým zelím
0 0
Pečená kachní prsa s karlovarským knedlíkem a cuketovým zelím

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pečená kachní prsa s karlovarským knedlíkem a cuketovým zelím

Postup přípravy

Sdílet

Na 3 porce budeme potřebovat:

Kachní prsa

  • 400 g kachních prsou bez kosti
  • kmín
  • sůl
  • oříšek másla

Karlovarský knedlík

  • 5 rohlíků
  • 2 vejce
  • 60 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • 150 ml mléka
  • velká hrst petrželové nati
  • půl lžičky soli
  • špetka muškátového květu

Cuketové zelí

  • 500 g cukety
  • 1 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce kvalitního octa (dala jsem jablečný)
  • 1 lžička kmínu
  • olej

Postup:

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Pokud jsou měkké, necháme chvilku okorat v mírně vyhřáté troubě. V katrolku rozpustíme máslo. Rozkvedláme žloutky s mlékem, vlijeme do nich máslo, osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K rohlíkům přisypeme mouku a pokrájené bylinky, přidáme tekutou složku a promícháme. Zlehka vmícháme sníh z bílků. Necháme chvilku odstát. Na linku si natáhneme kus fresh fólie, doprostřed navrstvíme polovinu těsta a zabalíme do fólie jako bonbon. Dlaněmi přes fólii spojíme, upěchujeme, aby těsto drželo pohromadě. Konce stačí jen zakroutit. Takhle uděláme i druhý knedlík. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 18 minut.

Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na kousky. Na oleji zpěníme cukr, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme cuketu, zalijeme vínem, osolíme, okmínujeme, zakápneme octem a dusíme. Chuť případně doladíme cukrem, solí, octem.

Kachní prso, pokud je s kostí, ostrým nožem vykostíme a skelet si uschováme na kachní polévku. Kůži nařízneme ostrým nožem podélně a příčně, aby nám vznikly čtverečky. Musíme to provést opatrně, abychom zbytečně neřízli do masa. Potřeme olejem, osolíme a okmínujeme. Dlaní vetřeme do masa a kůže. Nahřejeme troubu na 170 st. C.

Maso nejprve vložíme kůží dolů na studenou pánev, zapálíme pod ní plotýnku a zprudka opečeme. Maso pustí tuk, který odebíráme lžící do skleničky. Opékáme tak dlouho, dokud není kůže zlatavá, může to trvat cca 8-10 minut. Potom maso obrátíme a opékáme z druhé strany dozlatova, přibližně 6 minut. Mezitím už se nám nahřála trouba, tak trochu tuku přelijeme do pekáčku a vložíme do něj opečená prsa. Pečeme ještě 10 minut. Kdo má rád maso víc růžové, všechny kroky zkrátí o 1-2 minuty. Hotové maso vyjmeme a zabalíme na 5 minut do alobalu, aby se šťáva hezky rozlila po mase. Potom nakrájíme na plátky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Glazovaná červená řepa s filé z tresky
další
Jablečno-hruškový crumble
předchozí
Glazovaná červená řepa s filé z tresky
další
Jablečno-hruškový crumble

Přidejte svůj komentář