• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Pečená kachní prsa s karlovarským knedlíkem a cuketovým zelím
0 0
Pečená kachní prsa s karlovarským knedlíkem a cuketovým zelím

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Pečená kachní prsa s karlovarským knedlíkem a cuketovým zelím

    Postup přípravy

    Na 3 porce budeme potřebovat:

    Kachní prsa

    • 400 g kachních prsou bez kosti
    • kmín
    • sůl
    • oříšek másla

    Karlovarský knedlík

    • 5 rohlíků
    • 2 vejce
    • 60 g hrubé mouky
    • 30 g másla
    • 150 ml mléka
    • velká hrst petrželové nati
    • půl lžičky soli
    • špetka muškátového květu

    Cuketové zelí

    • 500 g cukety
    • 1 cibule
    • 1 dl bílého vína
    • 1 lžička cukru
    • 1 lžička soli
    • 1 lžíce kvalitního octa (dala jsem jablečný)
    • 1 lžička kmínu
    • olej

    Postup:

    Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Pokud jsou měkké, necháme chvilku okorat v mírně vyhřáté troubě. V katrolku rozpustíme máslo. Rozkvedláme žloutky s mlékem, vlijeme do nich máslo, osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K rohlíkům přisypeme mouku a pokrájené bylinky, přidáme tekutou složku a promícháme. Zlehka vmícháme sníh z bílků. Necháme chvilku odstát. Na linku si natáhneme kus fresh fólie, doprostřed navrstvíme polovinu těsta a zabalíme do fólie jako bonbon. Dlaněmi přes fólii spojíme, upěchujeme, aby těsto drželo pohromadě. Konce stačí jen zakroutit. Takhle uděláme i druhý knedlík. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 18 minut.

    Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na kousky. Na oleji zpěníme cukr, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme cuketu, zalijeme vínem, osolíme, okmínujeme, zakápneme octem a dusíme. Chuť případně doladíme cukrem, solí, octem.

    Kachní prso, pokud je s kostí, ostrým nožem vykostíme a skelet si uschováme na kachní polévku. Kůži nařízneme ostrým nožem podélně a příčně, aby nám vznikly čtverečky. Musíme to provést opatrně, abychom zbytečně neřízli do masa. Potřeme olejem, osolíme a okmínujeme. Dlaní vetřeme do masa a kůže. Nahřejeme troubu na 170 st. C.

    Maso nejprve vložíme kůží dolů na studenou pánev, zapálíme pod ní plotýnku a zprudka opečeme. Maso pustí tuk, který odebíráme lžící do skleničky. Opékáme tak dlouho, dokud není kůže zlatavá, může to trvat cca 8-10 minut. Potom maso obrátíme a opékáme z druhé strany dozlatova, přibližně 6 minut. Mezitím už se nám nahřála trouba, tak trochu tuku přelijeme do pekáčku a vložíme do něj opečená prsa. Pečeme ještě 10 minut. Kdo má rád maso víc růžové, všechny kroky zkrátí o 1-2 minuty. Hotové maso vyjmeme a zabalíme na 5 minut do alobalu, aby se šťáva hezky rozlila po mase. Potom nakrájíme na plátky.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Houbové jednohubky
    další
    Jablečno-hruškový crumble

    Přidejte svůj komentář