0 0
Pšenično-žitný chléb

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Pšenično-žitný chléb

    Postup přípravy

    Na formu na biskupský chlebíček budeme potřebovat:

    • 400 g pšeničné chlebové mouky
    • 200 g žitné mouky
    • 400 g vlažné vody
    • 3/4 kostičky droždí
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 zarovnaná lžička třtinového cukru
    • 1 lžička ječného sladu (nemusí být)
    • 1 vrchovatá lžička soli
    • 1 vrchovatá lžička kmínu

    Postup:

    Do vlažné vody rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Necháme vzejít kvásek. Máme-li domácí pekárnu na chleba, nemusíme kvásek ani řešit. Jen do pekárny nalijeme vodu, přidáme droždí a ostatní ingredience a nastavíme program “těsto”. Za hodinu těsto překlopíme do formy na biskupský chlebíček.

    Když pekárnu nemáme, ale vlastníme aspoň kuchyňský robot, necháme droždí pro jistotu trochu zmátořit. Potom přidáme ostatní ingredience a umícháme těsto, které necháme pod utěrkou aspoň hodinu nakynout a poté přendáme do formy na biskupský chlebíček.

    Pokud se musíme spolehnout jen a jen na své ruce, necháme droždí ve sladké vodě pro jistotu poctivě zaktivovat. Poté přidáme ostatní ingredience a důkladně zpracujeme těsto, které necháme aspoň hodinu nakynout.

    Formu na biskupský chlebíček vymažeme trochou oleje a těsto do ní překlopíme a roztáhneme do krajů. Necháme ještě asi 20 minut dokynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 190 st. C. Do trouby umístíme plecháček s trochou vody a dáme tam i formu s těstem. Zapečeme po dobu 10 minut. Potom teplotu snížíme na 160 st. a pečeme dalších 20 minut. Poté formu vyndáme, chleba vyklopíme a vrátíme ho do trouby na dalších 10 minut, aby byla kůrka křupavá.

    Je-li chléb hotový, zjistíme poklepáním. Dobře upečený chléb zní dutě.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Pstruh lososovitý s citronovou krustou a pečeným fenyklem
    další
    Papriky zapečené s mletým masem a sýrem

    Přidejte svůj komentář