Postup přípravy
Syn je na rajskou expert a od malička patří k jeho nejoblíbenějším jídlům. Dneska jsem ho dostala :), vzpomněla jsem si na nejlepší rajskou, kterou jsem před mnoha lety ochutnala u manželovy babičky. Ani nevím, proč jsem na ní zapomněla… Tenkrát jí babička vařila v létě, z plně vyzrálých rajčat. Já se do ní pustila v dubnu, tak jsem dala rajčat méně a pomohla si rajčatovým pyré.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 3 plátky zadního hovězího
- 200 ml rajčatového pyré
- 40 g másla
- 5 kuliček nového koření
- 4 větší rajčata
- 3 bobkové listy
- 3 snítky tymiánu
- 2 hřebíčky
- 1 větší cibule
- 1/2 zeleninového bio bujónu
- kousek celé skořice
- čerstvě mletý pepř
- na dochucení sůl, cukr, citrónová šťáva
- houskové knedlíky
Postup:
V kastrolu rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm pokrájenou cibuli. Vložíme naklepané a opepřené hovězí plátky (nesolíme). Z obou stran necháme zatáhnout. Puštěnou šťávu vydusíme. Stále hlídáme, aby se nám máslo nepřipálilo. Potom zalijeme trochou vody, přidáme všechno koření a bujón, přiklopíme a opět vydusíme. Takto pokračujeme, až je maso téměř měkké. Mezitím spaříme a oloupeme rajčata, která pokrájíme a přidáme k masu. Zalijeme rajčatovým pyré, naředíme trochou vody a vaříme do změknutí masa. Měkké maso přendáme do jiného kastrolu a přes cedník na něj propasírujeme hotovou omáčku. Omáčku naředíme do požadované hustoty, případně dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou a ještě prohřejeme. Omáčku není třeba zahušťovat.
V mezičase si uvaříme houskové knedlíky.