Ingredience
- 130 g cukr krupice
- 110 g hladká mouka
- 50 g olej
- 50 g bílý řecký jogurt
- 20 ml mléko
- 10 g kakao
- 8 g Gustin
- 3 vejce
- 1 lžička červené gelové jedlé barvivo
- 1 g jedlá soda
- vanilka
- střední špetka sůl
Krém
- 250 g tučný tvarohne! vaničkový
- 250 g mascarpone
- 250 ml šlehačka 40%
- 70 g moučkový cukr
Ovocná složka
- 250 g maliny
- 20 g cukr
- vanilka
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 lžíce pomerančový likérnení nutné
Na ozdobné stékance
- 80 g bílá čokoláda
- 1 lžička kokosový olej
- 1 lžička červené gelové jedlé barvivo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce, jogurt a mléko necháme chvíli stát na lince, aby nebyly tolik studené. Pak oddělíme žloutky od bílků. Bílky vylijeme do šlehací mísy, přidáme špetku soli, cukr s vanilkou a šleháme, ideálně v kuchyňském robotu balónovou metlou dotuha. Tak, aby po vyndání metly špičky sněhu zůstaly trčet nahoru. Pozor však na přešlehání, aby bílky nebyly zbytečně "vysušené". |
2 Hotovo | Mezitím si do jedné misky prosijeme mouku, Gustin, kakao a jedlou sodu. A ve druhé smícháme žloutky s mlékem, barvivem a jogurtem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a upevníme obručí. Boky nevymazáváme. Troubu vyhřejeme na 170 st. C (ne horkovzduch). |
3 Hotovo | Když jsou bílky dostatečně vyšlehané, ruční balónovou metlou svižně, ale něžně vmícháme tekutou složku a pak i sypkou. Nezpracováváme zbytečně dlouho, aby nám neprchly bubliny ze sněhu. Hmotu přelijeme do formy, 3x formou poklepeme o stůl a vložíme do trouby. Pečeme cca 50 - 60 minut. Je-li upečeno, zkusíme zapíchnutím suché špejle doprostřed korpusu. Bude-li po vytažení suchá, je hotovo. Dort necháme čtvrt hodiny odpočinout v otevřené troubě a pak vyndáme. Malým nožem obkrojíme kolem dokola a uvolníme obruč. Necháme zchladnout. |
4 Hotovo | Maliny propláchneme na cedníku pod tekoucí vodou. Dáme si jich stranou 16 hezkých na ozdobení a zbytek vyklopíme do kastrolu. Zasypeme cukrem s vanilkou, přikápneme 2 lžíce vody a chviličku povaříme. Zakápneme alkoholem (ale nemusí být) a důkladně propasírujeme přes cedník. |
5 Hotovo | Zchladlý korpus 2x podélně prokrojíme. Pokud se nám vršek zakulatil, zarovnáme do roviny a vypouklou část rozdrobíme |
6 Hotovo | Na krém použijeme vše dokonale vychlazené. Šlehačku vyklopíme do vyšší nádoby a ponorným šlehačem předšleháme. Přisypeme moučkový cukr, chviličku zase šleháme a ještě před úplným došleháním přidáme mascarpone a tvaroh. Došleháme dotuha. |
7 Hotovo | Na spodní díl korpusu namažeme poctivou dávku krému, přikryjeme prostředním dílem, ten také namažeme krémem a zakryjeme posledním dílem. Krém namažeme i po boku a vrchu dortu a část si schováme na dozdobení. |
8 Hotovo | Bílou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni s kokosovým tukem a do rozehřáté přidáme červené barvivo. Promícháme a pomocí lžíce čokoládu lijeme na okraj dortu tak, aby stékala po stranách dolů. Vršek po obvodu ozdobíme zdobícím sáčkem "hromádkami" a navrch položíme maliny. Doprostřed nasypeme rozdrobený korpus. |
9 Hotovo | Další možnost zdobení je čoko krajkou. Na pruh pečícího papíru si předkreslíme obdélník o cca 1 cm vyšší než je výška dortu a délky vypočítané: průměr dortu x 3,14 + 1,5 cm. Rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni, pak jí naplníme do igelitového zdobícího pytlíku. Odstříhneme malou špičku a do předkresleného obdélníku "kreslíme" cik cak čáry. Necháme při pokojové teplotě trochu zatuhnout (musí být ztuhlá, ale stále pružná). Krajku i s papírem obtočíme kolem dortu a vložíme ztuhnout do ledničky. Po chvilce papír stáhneme. |
10 Hotovo | V tomto dortu už bylo použito 70 g podmáslí (místo jogurtu s mlékem) a jednotlivé vrstvy byly promazané jahodovou marmeládou s Legendariem místo rozvarem z malin. |