0 0
Red Velvet – červený dort s malinami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
130 g cukr krupice
110 g hladká mouka
50 g olej
50 g bílý řecký jogurt
20 ml mléko
10 g kakao
10 g jedlá soda
8 g Gustin
3 vejce
1 lžička červené gelové jedlé barvivo
vanilka
střední špetka sůl
Krém
250 g tučný tvaroh ne! vaničkový
250 g mascarpone
250 ml šlehačka 40%
70 g moučkový cukr
Ovocná složka
250 g maliny
20 g cukr
vanilka
2 lžíce citrónová šťáva
2 lžíce pomerančový likér není nutné
Na ozdobné stékance
80 g bílá čokoláda
1 lžička kokosový olej
1 lžička červené gelové jedlé barvivo

Red Velvet – červený dort s malinami

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Do pravého Red velvet patří podmáslí. To jsem po ruce neměla, tak jsem naředila bílý jogurt s mlékem.

  • 160 min
  • Porcí: 8
  • Středně náročné

Ingredience

  • Krém

  • Ovocná složka

  • Na ozdobné stékance

Postup přípravy

Sdílet

Dortová forma o průměru 16 cm.

 

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Vejce, jogurt a mléko necháme chvíli stát na lince, aby nebyly tolik studené. Pak oddělíme žloutky od bílků. Bílky vylijeme do šlehací mísy, přidáme špetku soli, cukr s vanilkou a šleháme, ideálně v kuchyňském robotu balónovou metlou dotuha. Tak, aby po vyndání metly špičky sněhu zůstaly trčet nahoru. Pozor však na přešlehání, aby bílky nebyly zbytečně "vysušené".

2
Hotovo

Mezitím si do jedné misky prosijeme mouku, Gustin, kakao a jedlou sodu. A ve druhé smícháme žloutky s mlékem, barvivem a jogurtem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a upevníme obručí. Boky nevymazáváme. Troubu vyhřejeme na 170 st. C (ne horkovzduch).

3
Hotovo

Když jsou bílky dostatečně vyšlehané, ruční balónovou metlou svižně, ale něžně vmícháme tekutou složku a pak i sypkou. Nezpracováváme zbytečně dlouho, aby nám neprchly bubliny ze sněhu. Hmotu přelijeme do formy, 3x formou poklepeme o stůl a vložíme do trouby. Pečeme cca 50 - 60 minut. Je-li upečeno, zkusíme zapíchnutím suché špejle doprostřed korpusu. Bude-li po vytažení suchá, je hotovo. Dort necháme čtvrt hodiny odpočinout v otevřené troubě a pak vyndáme. Malým nožem obkrojíme kolem dokola a uvolníme obruč. Necháme zchladnout.

4
Hotovo

Maliny propláchneme na cedníku pod tekoucí vodou. Dáme si jich stranou 16 hezkých na ozdobení a zbytek vyklopíme do kastrolu. Zasypeme cukrem s vanilkou, přikápneme 2 lžíce vody a chviličku povaříme. Zakápneme alkoholem (ale nemusí být) a důkladně propasírujeme přes cedník.

5
Hotovo

Zchladlý korpus 2x podélně prokrojíme. Pokud se nám vršek zakulatil, zarovnáme do roviny a vypouklou část rozdrobíme
a můžeme použít k závěrečnému dozdobení. Části korpusu rozložíme vedle sebe na stůl a mašlovačkou důkladně zvlhčíme malinovou marinádou. Pokud jí bude dost, prostřední část zvlhčíme z obou stran.

6
Hotovo

Na krém použijeme vše dokonale vychlazené. Šlehačku vyklopíme do vyšší nádoby a ponorným šlehačem předšleháme. Přisypeme moučkový cukr, chviličku zase šleháme a ještě před úplným došleháním přidáme mascarpone a tvaroh. Došleháme dotuha.

7
Hotovo

Na spodní díl korpusu namažeme poctivou dávku krému, přikryjeme prostředním dílem, ten také namažeme krémem a zakryjeme posledním dílem. Krém namažeme i po boku a vrchu dortu a část si schováme na dozdobení.

8
Hotovo

Bílou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni s kokosovým tukem a do rozehřáté přidáme červené barvivo. Promícháme a pomocí lžíce čokoládu lijeme na okraj dortu tak, aby stékala po stranách dolů. Vršek po obvodu ozdobíme zdobícím sáčkem "hromádkami" a navrch položíme maliny. Doprostřed nasypeme rozdrobený korpus.

9
Hotovo

Další možnost zdobení je čoko krajkou. Na pruh pečícího papíru si předkreslíme obdélník o cca 1 cm vyšší než je výška dortu a délky vypočítané: průměr dortu x 3,14 + 1,5 cm. Rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni, pak jí naplníme do igelitového zdobícího pytlíku. Odstříhneme malou špičku a do předkresleného obdélníku "kreslíme" cik cak čáry. Necháme při pokojové teplotě trochu zatuhnout (musí být ztuhlá, ale stále pružná). Krajku i s papírem obtočíme kolem dortu a vložíme ztuhnout do ledničky. Po chvilce papír stáhneme.

10
Hotovo

V tomto dortu už bylo použito 70 g podmáslí (místo jogurtu s mlékem) a jednotlivé vrstvy byly promazané jahodovou marmeládou s Legendariem místo rozvarem z malin.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Polévka z růžičkové kapusty
další
Květák v parmazánové strouhance z horkovzdušné fritézy
předchozí
Polévka z růžičkové kapusty
další
Květák v parmazánové strouhance z horkovzdušné fritézy

Přidejte svůj komentář