0 0
Risotto s chřestem a vepřovou panenkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Risotto s chřestem a vepřovou panenkou

    Postup přípravy

    Chřest, jako král zeleniny, byl v minulosti výsadou vyšších vrstev. Cpali se chřestem určitě horem dolem, protože má spoustu lákavých benefitů. Kromě toho, že údajně obsahuje hormon štěstí, zvyšuje libido a vůbec vitalitu.

    Risotto s chřestem a vepřovou panenkou bylo také součástí našeho narozeninového menu. Vařili jsme jej v tandemu našeho „snědeného“ týmu a povedlo se úžasně.

    Na 4 – 5 porcí budeme potřebovat:

    • 400 g rýže Arborio
    • 1 větší vepřová panenka
    • svazek zeleného chřestu
    • 3 dl (suchého) bílého vína
    • zhruba 0,75 l silného zeleninového vývaru (případně 2-3 kostky zeleninového bio bujonu)
    • 100 g másla
    • 100 g sýru parmazánového typu
    • šťáva z půlky citronu
    • 1 dost velká cibule
    • 3 stroužky česneku
    • sůl
    • 1 dl oleje + 3 snítky rozmarýnu + 2 lžíce sojové omáčky

    Postup:

    Alespoň 2 hodiny předem nakrájíme panenku na silnější plátky a naložíme do oleje se sojovou omáčkou a rozmarýnou (ideálně den předem).

    Chřest omyjeme a odkrojíme spodní tvrdší část, přibližně třetinu. Zbytek stonků oškrábeme. Přivedeme k varu asi litr vody a rozpustíme v ní cca 20 g másla, citronovou šťávu a trochu soli. Vodu stáhneme z ohně a na minutu do ní naložíme připravený chřest. Po minutě jej vyndáme a zchladíme ve studené vodě. Když vezmeme do ruky jeden stonek chřestu, má být trošičku změklý, ale musí držet rovný tvar. Odkrojíme poupátka na ozdobu a zbytek chřestu nakrájíme na 1 až 2 cm kousky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle.

    Pokud nemáme vývar přírodní, rozpustíme bujonové kostky v půl litru vody. Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky.

    Ve velkém kastrolu rozehřejeme asi 50 g másla a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět spolu s česnekem. Přisypeme suchou rýži a lehce orestujeme, aby se celá obalila máslem a zatáhla se. Potom přilijeme 2 deci bílého vína a za stálého míchání necháme vyvařit. Potom vždy zalijeme sběračkou vývaru a necháme trochu vyvařit. Rýži je třeba neustále míchat a být jí nablízku, rozhodují zde téměř vteřiny. Opakujeme až do stavu, kdy je rýže krémová, ale pevná na skus. Tehdy přidáme zbývající máslo, nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. Nakonec jemně zamíchámě na kousky nakrájený chřest tak aby se jen ohřál ale nevařil.

    Přibližně ve stejný čas, když jsme začali vařit risotto, rozpálíme grilovací pánev a plátky panenky na ní z obou stran zprudka opečeme (približně dvě minuty z každé strany). Nedáváme olej, protože panenka je z marinády olejem obalená. Když je maso hotové, vyndáme jej z pánve na talíř či do varné misky a vložíme do trouby rozpálené na 180 stupňů na „dodělání“. Maso bude ve výsledku krásně šťavnaté. Do pánve s výpekem z masa hodíme snítku rozmarýny a zalijeme jednou deci bílého vína. Pomůžeme si vařečkou a ze dna pánve uvolníme případně připečené kousky. Jakmile se víno zredukuje a zhoustne, přidáme oříšek másla a zalijeme trochou vývaru. Ještě chvíli povaříme a je hotovo.

    Risotto by mělo být ve výsledku krémové a na talíři se pozvolna rozprostřít. Na risotto položíme kousky panenky, které jsme po vyndání z trouby šikmo nařezali tak, aby jsme ukázali štavnatý střed. Zalijeme omáčkou z výpeku a ozdobíme poupátkem chřestu.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Krémové minestrone s loupanými bílými fazolemi
    další
    Sypaný koláč s tvarohem a rebarborou

    Přidejte svůj komentář