0 0
Risotto s chřestovým pyré

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Risotto s chřestovým pyré

    Postup přípravy

    Risotto je sice hotové raz dva, ale celou tu dobu mu musíme věnovat MAXIMÁLNÍ pozornost. Logisticky je to trošku honička :). Je potřeba si připravit vše předem.

    Na 3 porce budeme potřebovat:

    • 300 g rýže Arborio
    • 1 větší cibule
    • 2 stroužky česneku
    • olej
    • 1 dl bílého vína
    • 7 dl vroucí vody a 1 a půl zeleninového bio bujónu
    • 1 svazek zeleného chřestu
    • 30 g másla
    • sůl, čerstvě mletý pepř
    • 30 g sýru parmazánového typu + kousek na ozdobení

    Postup:

    Začneme tím, že si připravíme chřest. Odkrájíme poupátka a dáme stranou. Ze stonků odlámeme konce a středy stonků lehce oškrábeme. Do kastrolu dáme vařit trochu osolené vody na blanšírování chřestu.

    Nastrouháme si sýr. Část na plátky a zbytek na jemném struhadle.

    Ve vroucí vodě rozpustíme bujón.

    Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Do kastrolu nalijeme trošku oleje, orestujeme na něm cibuli s česnekem do sklovata. Přisypeme suchou rýži a ze všech stran opečeme. Zalijeme vínem a za stálého míchání necháme vypařit. Postupně přilijeme vždy trochu vývaru, promícháme, přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme. Takto pokračujeme do udušení rýže „na skus“.

    Mezitím, když už klokotá voda, přisypeme do ní poupátka a necháme minutu povařit. Potom je vytáhneme děravou naběračkou a zchladíme studenou vodou. Do té samé vody vhodíme na kousky pokrájený chřest a povaříme 2 minuty. Zatím do vyšší nádoby dáme máslo, děravou naběračkou do ní přendáme uvařený chřest, osolíme, opepříme, přisypeme nastrouhaný sýr a ponorným mixérem rozmixujeme.

    Stále kontrolujeme rýži a přiléváme bujón. Pokud už bujón došel a rýže stále není dostatečně al dente, přiléváme vody, která nám zbyla z blanšírování.

    Do hotové rýže, ve které zbylo trošku tekutiny, rozmícháme chřestové pyré a rozdělíme na talíře. Posypeme poupátky a poklademe plátky sýru.

    Tip na toto úžasné risotto jsem našla na webovkách www.cuketka.cz.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Saturejka
    další
    Šťavnaté lososové filety se zeleninovým kuskusem

    Přidejte svůj komentář