0 0
Risotto s chřestovým pyré

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Risotto s chřestovým pyré

Postup přípravy

Sdílet

Risotto je sice hotové raz dva, ale celou tu dobu mu musíme věnovat MAXIMÁLNÍ pozornost. Logisticky je to trošku honička :). Je potřeba si připravit vše předem.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 300 g rýže Arborio
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 1 dl bílého vína
  • 7 dl vroucí vody a 1 a půl zeleninového bio bujónu
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 30 g másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 30 g sýru parmazánového typu + kousek na ozdobení

Postup:

Začneme tím, že si připravíme chřest. Odkrájíme poupátka a dáme stranou. Ze stonků odlámeme konce a středy stonků lehce oškrábeme. Do kastrolu dáme vařit trochu osolené vody na blanšírování chřestu.

Nastrouháme si sýr. Část na plátky a zbytek na jemném struhadle.

Ve vroucí vodě rozpustíme bujón.

Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Do kastrolu nalijeme trošku oleje, orestujeme na něm cibuli s česnekem do sklovata. Přisypeme suchou rýži a ze všech stran opečeme. Zalijeme vínem a za stálého míchání necháme vypařit. Postupně přilijeme vždy trochu vývaru, promícháme, přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme. Takto pokračujeme do udušení rýže „na skus“.

Mezitím, když už klokotá voda, přisypeme do ní poupátka a necháme minutu povařit. Potom je vytáhneme děravou naběračkou a zchladíme studenou vodou. Do té samé vody vhodíme na kousky pokrájený chřest a povaříme 2 minuty. Zatím do vyšší nádoby dáme máslo, děravou naběračkou do ní přendáme uvařený chřest, osolíme, opepříme, přisypeme nastrouhaný sýr a ponorným mixérem rozmixujeme.

Stále kontrolujeme rýži a přiléváme bujón. Pokud už bujón došel a rýže stále není dostatečně al dente, přiléváme vody, která nám zbyla z blanšírování.

Do hotové rýže, ve které zbylo trošku tekutiny, rozmícháme chřestové pyré a rozdělíme na talíře. Posypeme poupátky a poklademe plátky sýru.

Tip na toto úžasné risotto jsem našla na webovkách www.cuketka.cz.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Saturejka
další
Šťavnaté lososové filety se zeleninovým kuskusem
předchozí
Saturejka
další
Šťavnaté lososové filety se zeleninovým kuskusem

Přidejte svůj komentář