0 0
Risotto s vepřovou panenkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Risotto s vepřovou panenkou

  • Středně náročné

Postup přípravy

Sdílet

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 400 g rýže Arborio
  • 2 dl (suchého) bílého vína
  • cca 1,2 l silného zeleninového vývaru (případně 3 kostky zeleninového bio bujónu)
  • 80 g másla
  • 80 g sýru parmazánového typu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 dost velká cibule
  • 1/2 dl olivového oleje

Maso

  • 1 menší vepřová panenka
  • 1 dl bílého vína
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Pokud nemáme pravý vývar, svaříme bujónové kostky v 1,2 litru vody. Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Panenku odblaníme a nakrájíme na kostičky.

Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět spolu s česnekem. Přisypeme suchou rýži a lehce orestujeme, aby se celá obalila olejem a zatáhla se. Potom přilijeme 2 deci bílého vína a za stálého míchání vydusíme. Potom vždy zalijeme 2 naběračkami vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Rýži je třeba velmi často míchat. Opakujeme až do stavu, kdy je rýže krémová, ale pevná na skus. Tehdy přidáme máslo, nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. Asi deci vývaru si necháme na dodělání šťávičky z masa.

Chvilku poté, co jsme začali vařit risotto, rozpálíme pánev s trochou oleje a zprudka na něm opečeme panenku. Osolíme, opepříme a vařečkou mícháme. Bude to trvat jen pár minutek. Kousky masa přendáme do mističky, přikryjeme alobalem a necháme ve vyhřáté troubě stát, dokud nedoděláme šťávičku a risotto.

Do pánve s výpekem z masa nalijeme trošku vína a dvě minutky povaříme. Přidáme zbytek vývaru, měchačkou uvolníme případné napečené kousky masa a ještě další dvě minuty povaříme. Nakonec přidáme lžíci másla a necháme rozpustit.

Risotto by mělo být ve výsledku krémové a na talíři se pozvolna rozprostřít. Na risotto položíme kousky panenky a zalijeme šťávičkou z výpeku.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Zkaramelizované kořeněné oříšky
další
Křenová pomazánka
předchozí
Zkaramelizované kořeněné oříšky
další
Křenová pomazánka

Přidejte svůj komentář