Postup přípravy
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 400 g rýže Arborio
- 2 dl (suchého) bílého vína
- cca 1,2 l silného zeleninového vývaru (případně 3 kostky zeleninového bio bujónu)
- 80 g másla
- 80 g sýru parmazánového typu
- 4 stroužky česneku
- 1 dost velká cibule
- 1/2 dl olivového oleje
Maso
- 1 menší vepřová panenka
- 1 dl bílého vína
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
Pokud nemáme pravý vývar, svaříme bujónové kostky v 1,2 litru vody. Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Panenku odblaníme a nakrájíme na kostičky.
Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět spolu s česnekem. Přisypeme suchou rýži a lehce orestujeme, aby se celá obalila olejem a zatáhla se. Potom přilijeme 2 deci bílého vína a za stálého míchání vydusíme. Potom vždy zalijeme 2 naběračkami vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Rýži je třeba velmi často míchat. Opakujeme až do stavu, kdy je rýže krémová, ale pevná na skus. Tehdy přidáme máslo, nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. Asi deci vývaru si necháme na dodělání šťávičky z masa.
Chvilku poté, co jsme začali vařit risotto, rozpálíme pánev s trochou oleje a zprudka na něm opečeme panenku. Osolíme, opepříme a vařečkou mícháme. Bude to trvat jen pár minutek. Kousky masa přendáme do mističky, přikryjeme alobalem a necháme ve vyhřáté troubě stát, dokud nedoděláme šťávičku a risotto.
Do pánve s výpekem z masa nalijeme trošku vína a dvě minutky povaříme. Přidáme zbytek vývaru, měchačkou uvolníme případné napečené kousky masa a ještě další dvě minuty povaříme. Nakonec přidáme lžíci másla a necháme rozpustit.
Risotto by mělo být ve výsledku krémové a na talíři se pozvolna rozprostřít. Na risotto položíme kousky panenky a zalijeme šťávičkou z výpeku.