0 0
Risotto s vepřovou panenkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Risotto s vepřovou panenkou

    Postup přípravy

    Na 4 porce budeme potřebovat:

    • 400 g rýže Arborio
    • 2 dl (suchého) bílého vína
    • cca 1,2 l silného zeleninového vývaru (případně 3 kostky zeleninového bio bujónu)
    • 80 g másla
    • 80 g sýru parmazánového typu
    • 4 stroužky česneku
    • 1 dost velká cibule
    • 1/2 dl olivového oleje

    Maso

    • 1 menší vepřová panenka
    • 1 dl bílého vína
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • olivový olej

    Postup:

    Pokud nemáme pravý vývar, svaříme bujónové kostky v 1,2 litru vody. Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Panenku odblaníme a nakrájíme na kostičky.

    Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět spolu s česnekem. Přisypeme suchou rýži a lehce orestujeme, aby se celá obalila olejem a zatáhla se. Potom přilijeme 2 deci bílého vína a za stálého míchání vydusíme. Potom vždy zalijeme 2 naběračkami vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Rýži je třeba velmi často míchat. Opakujeme až do stavu, kdy je rýže krémová, ale pevná na skus. Tehdy přidáme máslo, nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. Asi deci vývaru si necháme na dodělání šťávičky z masa.

    Chvilku poté, co jsme začali vařit risotto, rozpálíme pánev s trochou oleje a zprudka na něm opečeme panenku. Osolíme, opepříme a vařečkou mícháme. Bude to trvat jen pár minutek. Kousky masa přendáme do mističky, přikryjeme alobalem a necháme ve vyhřáté troubě stát, dokud nedoděláme šťávičku a risotto.

    Do pánve s výpekem z masa nalijeme trošku vína a dvě minutky povaříme. Přidáme zbytek vývaru, měchačkou uvolníme případné napečené kousky masa a ještě další dvě minuty povaříme. Nakonec přidáme lžíci másla a necháme rozpustit.

    Risotto by mělo být ve výsledku krémové a na talíři se pozvolna rozprostřít. Na risotto položíme kousky panenky a zalijeme šťávičkou z výpeku.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Zkaramelizované kořeněné oříšky
    další
    Vegetariánská směs se zeleninou a arašídovým máslem

    Přidejte svůj komentář