0 0
Rybízový koláč s bílkovou peřinkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Rybízový koláč s bílkovou peřinkou

    Postup přípravy

    Na koláčovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

    • 210 g polohrubé mouky
    • 140 g másla
    • 50 g cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 žloutky
    • špetka soli
    • 2 lžíce marmelády (použila jsem jahodovou)
    • velký hrnek rybízu
    • sníh ze 2 bílků
    • 100 g moučkového cukru

    Postup:

    Z mouky, na kousky rozkrájeného másla, cukru, soli a žloutků vypracujeme těsto. Za pomoci robota to půjde lépe. Pokud je potřeba, rukama ještě spojíme. Vznikne dost tuhé a nepoddajné těsto. Avšak ničeho se nelekejte, upečený chutná fakt dobře. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Mezitím vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme moukou. Těsto poté namačkáme na dno formy tak, aby vznikly 2 cm okraje. Dno propícháme vidličkou a formu vložíme asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 st. C.

    Korpus vytáhneme z trouby, rozetřeme na něj marmeládu, vysypeme rybíz a vrátíme do trouby na dalších cca 10 minut.

    V mezičase si z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zamícháme moučkový cukr. Tuto směs navrstvíme na předpečený koláč a ještě jej vrátíme do trouby k dopečení na 10 – 15 minut. Až bílek zrůžoví, je hotovo.

    rybíz.koláč

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Bylinkový koláč se špenátem
    další
    Kuskus se zeleninou a sardelkami

    Přidejte svůj komentář