0 0
Rýžový nákyp s jablíčky a sněhem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Rýžový nákyp s jablíčky a sněhem

    Postup přípravy

    Netuším, proč tolik lidí rýžový nákyp odmítá. Možná za to můžou šizené kreace ze školních jídelen. Vy, kterým k srdci nepřirostl, co kdybyste mu dali ještě jednu šanci a zkusili tuto variantu 🙂

    Na 4-5 porcí budeme potřebovat:

    • 400 g rýže arborio
    • 450 ml mléka
    • 450 ml vody
    • 100 g másla
    • 80 g třtinového cukru
    • 4 vejce
    • 4 velká jablka
    • 4 lžíce oleje
    • 1 lžíce koňaku (nebo rumu nebo můžete i vynechat)
    • 1  hrst rozinek
    • 1 hrst vlašských ořechů
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
    • 1 lžíce másla
    • skořice
    • špetka soli

    Postup:

    Do kastrolu nalijeme olej a na něj nasypeme suchou rýži. Posypeme asi čtvrtinou cukru, mícháme a pár minut opékáme. Mléko smícháme s vodou a asi čtvrtinu nalijeme na orestovanou rýži. Zamícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme. Když se mléko s vodou vydusí, opět dolijeme část tekutiny, zamícháme, přiklopíme a dusíme. Tento proces opakujeme do změknutí rýže. Od hrnce v žádném případě neodcházíme, rýže se snadno přichytí. Je třeba často míchat. Máte-li plynový sporák, použijte rozptylovač plamene. Když je rýže měkká, sundáme pokličku, stáhneme ze sporáku a necháme trochu zchladnout. Čím častěji promícháme, tím dříve zchladne 🙂

    Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablíčka. V jiném kastrolu rozehřejeme lžíci másla a nasypeme na něj jablíčka. Přidáme lžíci cukru, skořici, koňak, špetku soli a rozinky. Promícháme a orestujeme. Ve skleničce smícháme škrob s 1-2 dl vody, podle toho, jestli jablíčka pustí vlastní šťávu a promícháme do jablek. Ještě chvíli podusíme, odstavíme a necháme také trochu zchladnout.

    Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny. Kuchyňský robot by nám v tom mohl dost helpnout. Přidáme oddělené žloutky a našleháme.

    Máslovo-žloutkovou pěnu promícháme s rýží. S touto směsí promícháme i podušená jablka.

    Zapékací misku vymažeme silně máslem, vysypeme strouhankou a rýži do ní překlopíme. Uhladíme do stran a strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C zapéct na cca 25 minut.

    Zbylé bílky ušleháme se špetkou soli na sníh a potom do něj zlehka vmícháme posekané vlašské ořechy. Sníh navrstvíme na upečený nákyp a necháme ještě chvíli zapéct, aby zrůžověl.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Brambory „na loupačku“
    další
    Snědeno v lednovém časopise Bylinky revue

    Přidejte svůj komentář