Postup přípravy
Norimberské klobásky, to je prostě pojem. Jejich receptura s názvem je krytá Evropskou unií. Historie klobásek je opředena romantickými legendami. Údajně jsou tak malé, aby se daly prostrčit klíčovou dírkou. Kdo a kam je strkal, v tom se pointy rozcházejí. No, nejpravděpodobnější bude asi fakt, že šlo především o prachy. A těch ani v 16. století nebylo nazbyt 🙂
- 1 balení norimberských klobásek (Lidl)
- 4 rajčata
- 1 větší fenykl
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- olej
Zálivka:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce růžového balzamikového krému
- 1 lžička kvalitního octu – použila jsem ořechový
- 1 lžička javorového sirupu
- hrst hladkolisté petržele
- sůl, čerstvě mletý pepř, tymián
Klobásky nakrájíme na menší kousky. Fenykl očistíme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky, stejně jako oloupanou cibuli. Česnek nakrájíme na plátky. Rajčata nakrojíme ostrým nožem, spaříme vroucí vodou a oloupeme.
Do pekáče nalijeme trochu oleje, nasypeme do něj klobásky, fenykl, cibuli a česnek a upečeme v troubě dozlatova. Několikrát během pečení promícháme kovovou obracečkou. Před koncem pečení přidáme oloupaná rajčata nakrájená na osminky a ještě chvilku zahříváme.
Mezitím si připravíme zálivku z olivového oleje, balzamika, octu, javorového sirupu, pepře, soli a tymiánu. Upečené klobásky se zeleninou přendáme do mísy, přidáme nahrubo natrhanou petrželovou nať a zalijeme zálivkou. Promícháme a podáváme teplé. V režimu „do plavek“ se obejdeme me bez pečiva.