Postup přípravy
Řecký bůh Zeus měl „příjmení“ Aigiduchos – „kozou odkojený“. To znamená, že již minimálně tisíc let před našim letopočtem bylo známo, že kozí mléko je pro člověka skvělou výživou. Ale koza se stala průvodkyní člověka už před 10 tisíci lety. Je to pravděpodobně nejstarší domestikované zvíře. Člověk kozy chová pro maso, mléko, kůži i srst, ale také pro jejich přátelskou povahu a nesmírnou inteligenci.
Tento skvělý salát je úlovek z kurzu italské kuchyně v Chefparade.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- 1 zelenou papriku
- trocha olivového oleje
Přeliv
- 60 g čerstvého kozího sýru
- 1 dl šlehačky 33%
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 2 paličky česneku
Postup:
Papriky omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, odstraníme semínka a vyrovnáme na pečící plech řeznou plochou dolů. Pokapeme olivovým olejem a strčíme do trouby pod zapnutý gril. Grilujeme při 180 st. C několik minut, dokud se na paprikách neudělají černé puchýře. Potom z trouby vyndáme a papriky zabalíme do alobalu nebo mikrotenového sáčku. Necháme chvíli zapařit, pak rozbalíme a sloupeme slupku. Ostrým nožem rozkrájíme na cca půl centimetrové proužky.
Z česneku odkrojíme stonek, položíme no na prkénko na kořínky a rozkrojíme jej horizontálně napůl. Půlky položíme na pekáček, polijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme grilovat do trouby pod rozpálený gril, dokud nezezlátne.
V kastrolku rozpustíme kozí sýr, osolíme, opepříme a přilijeme šlehačku. Chvilku povaříme.
Paprikové proužky nandáme na talíře, vedle položíme grilovaný česnek a zakapeme přelivem.