0 0
Saturejka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Saturejka

    Postup přípravy

    Tak toto je naše saturejka. Vloni jsem si koupila maličkou sazeničku jako jednoletku. Nejen, že celkem statečně přezimovala na záhonku, ale takhle krásně se rozrostla. Saturejku můžete pěstovat i doma v květináči a rozhodně se v kuchyni uplatní. Má celkem peprnou chuť, něco mezi tymiánem a oreganem, možná šmrncnutá ještě rozmarýnkou. Přidává se do těžších jídel – mas, omáček, vajíček, zelí, luštěnin nebo uzenin. Je také součástí provensálského koření a koření čubrica. Upravuje trávení, mírní nadýmání a léčí průjem.

    Kromě kulinářského využití jí můžete použít také jako lék právě na střeva. Dvě stonky saturejky zalijete vařící vodou a necháte 5 minut vyluhovat. Slaďoši můžou osladit medem.

    Pokud vám saturejka vykvetla, můžete si její kvítka nasušit, nastrkat do pytlíčku a použít jako odpuzovač hmyzu na okně.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Zeleninový salát s uzeným lososem
    další
    Risotto s chřestovým pyré

    Přidejte svůj komentář