0 0
Saturejka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Saturejka

Postup přípravy

Sdílet

Tak toto je naše saturejka. Vloni jsem si koupila maličkou sazeničku jako jednoletku. Nejen, že celkem statečně přezimovala na záhonku, ale takhle krásně se rozrostla. Saturejku můžete pěstovat i doma v květináči a rozhodně se v kuchyni uplatní. Má celkem peprnou chuť, něco mezi tymiánem a oreganem, možná šmrncnutá ještě rozmarýnkou. Přidává se do těžších jídel – mas, omáček, vajíček, zelí, luštěnin nebo uzenin. Je také součástí provensálského koření a koření čubrica. Upravuje trávení, mírní nadýmání a léčí průjem.

Kromě kulinářského využití jí můžete použít také jako lék právě na střeva. Dvě stonky saturejky zalijete vařící vodou a necháte 5 minut vyluhovat. Slaďoši můžou osladit medem.

Pokud vám saturejka vykvetla, můžete si její kvítka nasušit, nastrkat do pytlíčku a použít jako odpuzovač hmyzu na okně.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Zeleninový salát s uzeným lososem
další
Risotto s chřestovým pyré
předchozí
Zeleninový salát s uzeným lososem
další
Risotto s chřestovým pyré

Přidejte svůj komentář