0 0
Slaný koláč s mangoldem a sušenými rajčaty

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Slaný koláč s mangoldem a sušenými rajčaty

    Postup přípravy

    Na zahrádce se ještě zelenají listy mangoldu, a tak jsem z nich udělala slaný koláč.

    Těsto:

    • 260 g hladké mouky
    • 160 g studeného másla
    • 6 lžic ledové vody
    • sůl

    Náplň:

    • 1 velká cibule
    • 5 stroužků česneku
    • 30 g másla
    • mísa mangoldu (určitě by šel nahradit listovým špenátem)
    • 6 půlek sušených rajčat naložených v oleji
    • 6 černých oliv
    • čerstvé oregano
    • sůl, pepř
    • trošku polévkového koření Alnatura (z DM)
    • 3 vejce
    • 1 šlehačka

    Máslo rozkrájíme na malé kousky, smícháme ho s moukou, vodou a solí a rychle vypracujeme těsto. Máslo by se nemělo zcela rozpustit. Vložíme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici alespoň půl hodiny.

    Mezitím si na másle zkaramelizujeme na nudličky nakrájenou cibuli, později přidáme česnek a koření. Mangold opláchneme vodou a vhodíme do vroucí osolené vody spařit asi na 2 minuty. Scedíme, propláchneme ho studenou vodou a nakrájíme na kousky. Přidáme k cibuli. Osolíme a necháme zchladnout.

    Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na velikost koláčové formy. Formu vyložíme pečícím papírem, natlačíme do ní těsto, propícháme na několika místech vidličkou a dáme ještě na půl hodiny do lednice. Potom ho přikryjeme kusem pečícího papíru, na který nasypeme hrách nebo fazole a dáme předpéct do trouby na cca 25 minut při 170 st. C.

    Předpečený korpus vyndáme z trouby, odstraníme fazole (nechávám si je v sáčku na opětovné použití při předpékání korpusů) a rozvrstvíme na něj mangold. V míse rozmícháme vejce se šlehačkou a polévkovým kořením a nalijeme na koláč. Rajčata a olivy nakrájíme na kousky a koláč jimi posypeme. Dopečeme v troubě dalších cca 35 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Slané koláčky z listového těsta
    další
    Smetanové brambory zapečené s mletým masem a hlívou ústřičnou

    Přidejte svůj komentář