0 0
Smetanový koláč s rebarborou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Smetanový koláč s rebarborou

    Postup přípravy

    Rebarbora je stoprocentně sezónní záležitost. Sbírat by se měla jen do svatého Jana. Měla jsem ještě 4 řapíky v lednici, takže adios rebarboros zase za rok 🙂

     Na pekáček 23 x 33 cm budeme potřebovat:

    Těsto

    • 400 g zakysané smetany
    • 110 g polohrubé mouky
    • 100 g špaldové mouky
    • 80 g třtinového cukru
    • 2 vejce
    • 2 lžíce oleje
    • špetka soli
    • 1 prášek do pečiva

    Drobenka a zdobení navrch

    • 4 řapíky rebarbory
    • 45 g třtinového cukru
    • 45 g polohrubé mouky
    • 20 g másla
    • hrst rozinek
    • hrst slunečnicových semínek

    Postup:

    Ušleháme vejce s cukrem a špetkou soli do řídké pěny, přidáme zakysanou smetanu a olej a ještě důkladně prošleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a už jen rychle promícháme. Vylijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou.

    Rebarboru omyjeme, oloupeme, nakrájíme na asi centimetrové (a užší) plátky, které nasypeme, spolu s rozinkami, na těsto. Z cukru, mouky a másla užmouláme prsty drobenku, kterou rozvrstvíme po rebarboře a zasypeme ještě slunečnicovými semínky.

    Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 25-30 minut.

    A jeden tip pro vás, kteří rádi experimentujete. Zkuste upečený, mírně zchladlý koláč lehce pokapat šťávou z pomeranče 😉

     

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Kuřecí kapsa plněná mangoldem a kešu oříšky s rozmarýnovými brambory
    další
    Zeleninová směs z jednoho hrnce

    Přidejte svůj komentář