0 0
Soté z tempehu s rösti a salátem z romanesca

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Soté z tempehu s rösti a salátem z romanesca

    Postup přípravy

    Zadíváte-li se na romanesco, budete žasnout nad jeho geometrickou dokonalostí, nádherným výtvorem přírody. U nás je romanesco nebo chcete-li římský květák, květolice, věžičkový květák nebo minaretový květák zatím kráskou poměrně neznámou. Jak název napovídá, domovem je v Itálii, kde se začal pěstovat někdy v 16. století.

    Na 4 porce budeme potřebovat:

    Soté

    • 2 balení marinovaného tempehu (nebo uzeného)
    • 2 velké stroužky česneku
    • 2 lžíce sojové omáčky
    • 1 vrchovatá lžíce másla
    • l lahůdková cibulka
    • 1 kostka zeleninového bio bujónu
    • 1 zarovnaná lžíce medu
    • 1 lžíce tmavého balzamika
    • 1 cibule
    • 1 dl bílého vína
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • malá sušená chilli paprička (příp. čerstvá nebo chilli koření)
    • olivový olej

    Salát z romanesca

    • 1 růžice romanesca – římského květáku
    • 1 dl olivového oleje
    • 1 snítka rozmarýny
    • 1 hodně velký stroužek česneku
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř

    Bramborové rösti

    • 6 brambor
    • 1 lžíce bramborového škrobu
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • řepkový olej

    Postup:

    Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, promícháme a necháme na cedníku vykapat. Nakonec ještě vyždímáme. Vyklepneme do misky, opepříme, přidáme škrob a ještě trochu soli. Promícháme a ochutnáme, je-li směs dostatečně ochucená. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a pomocí dvou lžic tvarujeme přímo na pánvi malé placičky. Smažíme z obou stran dozlatova. Pokládáme na tácek vyložený ubrousky, aby se vsákl přebytečný tuk.

    Romanesco omyjeme, rozdělíme na růžičky, osolíme a uvaříme v páře cca 8-10 minut. Poté zchladíme studenou vodou. Česnek nakrájíme na plátky, rozmarýnové jehličky na kousky a společně s pepřem a solí orestujeme na olivovém oleji. Až začne česnek chytat barvu, smícháme jej s připraveným romanescem.

    Cibuli a česnek rozsekáme na kousky. Tempeh rozkrájíme na kostičky a vše smícháme v misce. Přidáme med, balzamiko, škrob, pokrájenou lahůdkovou cibulku a rozdrobenou papričku. Zakápneme olejem a promícháme. V malém kastrůlku rozpustíme v deci horké vody rozdrobený bujón. Na pánev nalijeme zbytek oleje, rozpálíme a orestujeme na něm tempetovou směs. Zalijeme vínem a vydusíme. V horké vodě s bujónem rozmícháme škrob a přilijeme do směsi. Zahříváme, dokud soté nezahoustne. Stáhneme z ohně a přidáme máslo. Přikryjeme pokličkou a necháme rozpustit.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Boloňské tartaletky z listového těsta
    další
    Zapečené máslové bedly

    Přidejte svůj komentář