0 0
Špaldový koláč s mákem a švestkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Špaldový koláč s mákem a švestkami

Postup přípravy

Sdílet

Na koláč o průměru 28 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl

Náplň

  • 180 g máku
  • 40 g cukru
  • 2 dl mléka
  • 1 dl vody
  • špetka soli
  • švestky
  • 40 g másla na dokončení

Postup:

Do misky nasypeme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme rozkrájené máslo a vejce a zpracujeme těsto. Nejlíp to jde kuchyňským robotem, v horším případě rukama 😀 . Těsto zabalíme do mikrotenu a odložíme do lednice.

Mák pomeleme, nasypeme do kastrolu, přidáme cukr a sůl, zalijeme mlékem a vodou a za velmi častého míchání svaříme dohusta.

Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme.

Koláčovou formu buď vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. 1/5 těsta oddělíme, strčíme na chvíli do mrazáku a zbytek rozválíme do koláčové formy tak, aby byly zvedlé okraje. Povrch poklademe švestkami a postrouháme zbytkem těsta z mrazáku. Navrch poklademe hoblinky másla a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova – cca 35 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Vietnamská restaurace Gao den
další
Ragú z mletého masa a kapusty zapečené s bramborovou kaší
předchozí
Vietnamská restaurace Gao den
další
Ragú z mletého masa a kapusty zapečené s bramborovou kaší

Přidejte svůj komentář