0 0
Špaldový koláč s mákem a švestkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Špaldový koláč s mákem a švestkami

    Postup přípravy

    Na koláč o průměru 28 cm budeme potřebovat:

    Těsto

    • 150 g špaldové mouky
    • 100 g polohrubé mouky
    • 100 másla
    • 20 g moučkového cukru
    • 1 vejce
    • 1/2 prášku do pečiva
    • sůl

    Náplň

    • 180 g máku
    • 40 g cukru
    • 2 dl mléka
    • 1 dl vody
    • špetka soli
    • švestky
    • 40 g másla na dokončení

    Postup:

    Do misky nasypeme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a promícháme. Přidáme rozkrájené máslo a vejce a zpracujeme těsto. Nejlíp to jde kuchyňským robotem, v horším případě rukama 😀 . Těsto zabalíme do mikrotenu a odložíme do lednice.

    Mák pomeleme, nasypeme do kastrolu, přidáme cukr a sůl, zalijeme mlékem a vodou a za velmi častého míchání svaříme dohusta.

    Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme.

    Koláčovou formu buď vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. 1/5 těsta oddělíme, strčíme na chvíli do mrazáku a zbytek rozválíme do koláčové formy tak, aby byly zvedlé okraje. Povrch poklademe švestkami a postrouháme zbytkem těsta z mrazáku. Navrch poklademe hoblinky másla a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova – cca 35 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Vietnamská restaurace Gao den
    další
    Ragú z mletého masa a kapusty zapečené s bramborovou kaší

    Přidejte svůj komentář