0 0
Špenátový koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Špenátový koláč

    Postup přípravy

    Sdílet

    Variací na slaný koláč je spousta. Toto je jedna z nich. Padl na ní zbytek špenátové sklizně. Zkuste jí, nebudete litovat.

    Těsto:

    • 300 g hladké mouky
    • 180 g másla
    • 1 žloutek
    • 0,5 lžičky soli
    • 3 lžíce studené vody

    Náplň:

    • 500 g listového špenátu
    • 1 kelímek zakysané smetany
    • 3 vejce
    • 1 velká cibule
    • 3 stroužky česneku
    • hrst nastrouhaného parmezánu
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl a pepř

    Mouku se solí a máslem promneme na žmolenku. Přidáme žloutek a vodu a spojíme v těsto. Vložíme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici, než připravíme náplň.

    Špenát opláchneme a dáme do hrnce chvilenku povařit ve vodě, která ulpěla na listech. Když zavadne, necháme ho okapat na sítu, lžící vymačkáme zbytek vody a pokrájíme na kousky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a posekaný česnek, přidáme špenát, osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Potom vmícháme rozkvedlaná vejce a zakysanou smetanu.

    Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a na dno a asi 3 cm okraje vymačkáme 3/4 těsta z lednice. Korpus na několika místech propíchneme nožem a vlijeme náplň. Navrch nastrouháme zbytek těsta pomocí hrubého struhadla.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 45 minut dozlatova. Před krájením necháme asi 10 minut zchladnout. Chuť skvěle doplní sušená rajčata v oleji.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Krůtí řízek s bramborovým salátem
    další
    Salát z červené řepy s jablky
    předchozí
    Krůtí řízek s bramborovým salátem
    další
    Salát z červené řepy s jablky

    Přidejte svůj komentář