0 0
Špenátový věnec z listového těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Špenátový věnec z listového těsta

    Postup přípravy

    Co budeme potřebovat:

    • 1 plát listového těsta
    • 1 balení listového špenátu (450 g)
    • 1 vejce
    • 1 cibule
    • 1 velký stroužek česneku
    • 1 lžíce zakysané smetany
    • čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička bio polévkové směsi
    • sůl
    • olej
    • sezamová semínka nebo gomasio

    Postup:

    Na troše oleje orestujeme cibuli a přidáme k ní mražené špenátové listy. Je lepší použít ty, než protlak, protože protlak obsahuje hodně vody. Špenát zahříváme, až se zcela rozpustí. Vejce rozklepneme do hrnečku a vidličkou rozšleháme. Trochu rozšlehaného vejce si necháme na potření věnce a zbytek vlijeme do špenátu. Osolíme, opepříme a přidáme taky prolisovaný česnek. Promícháme, necháme vejce ztuhnout a přimícháme smetanu. Špenát odložíme, aby vychladl.

    Na stole rozvineme listové těsto. Z delšího okraje odkrojíme asi pět centimetrů těsta, nastavíme jím těsto na podélné straně a pořádně přimáčneme. Vezmeme si větší dortovou formu, položíme na těsto a obkrojíme jí, čímž nám vznikne kulatý základ. Já měla průměr 28 cm. Doprostřed základu položíme nádobu o průměru do 10 cm a lehoučce jí přimáčkneme, čímž se naznačí vnitřní kru. Ostrým nožíkem od prostředka k naznačenému kruhu nařízneme těsto do kříže na 4 díly a pak ještě každý na půl, takže nám vznikne 8 špiček. Po vnějším okraji naneseme špenát a rozetřeme ho do prstence. Volné špičky na středním okraji natřeme vejcem a od prostředka je přetáhneme k okraji koláče, podhrneme pod okraj a přimáčkneme. Celý koláč na místech, kde je těsto, potřeme vejcem. Zbylé těsto rozválíme a vykrojíme z něj ozdobným vykrajovátkem tvary, kterými koláč ještě dozdobíme. I tyto tvary potřeme vejcem a posypeme sezamovým semínkem nebo gomasiem.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C asi dozlatova, cca 20 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Vláčná meruňková buchta s kokosem a čokoládo-smetanovou polevou
    další
    Brokolicová polévka s kokosovým mlékem a kurkumou

    Přidejte svůj komentář