Postup přípravy
Na 9 špízů budeme potřebovat:
- 9 špejlí
- 1 balení uzeného tempehu
- 250 g cherry rajčátek
- 1 cibuli
- olivový olej
Hořčičná omáčka
- 1 cibule
- 1/2 dl bílého vína
- cca 4 lžíce šlehačky
- 1 lžička hladké mouky
- 1/2 lžičky třinového cukru
- 1 zarovnaná lžička plnotučné hořčice
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 velký stroužek česneku
- sůl, pepř
- trocha citronové šťávy
- olej
Postup:
Rajčata omyjeme a osušíme, tempeh nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a ještě na čtvrtky a rozebereme na plátky. Na špelje střídavě napichujeme rajče, cibuli, tempeh, cibuli a tak dále, až je špejle plná. Špízy potřeme olejem a upečeme v trobě pod grilem z každé strany asi 10 minut.
Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, až začne chytat zlatavou barvu. Pak přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Zakápneme bílým vínem a necháme ho vydusit. Přidáme mouku, opražíme a zalijeme troškou vody. Ochutíme hořčicí, solí a pepřem a necháme povařit asi 10 minut. Dle chuti případně doladíme citronovou šťávou.