0 0
Šťavnaté lososové filety se zeleninovým kuskusem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Šťavnaté lososové filety se zeleninovým kuskusem

    Postup přípravy

    Zkoušeli jste už také kuskus? Je to těstovina, která se připravuje z tvrdé pšenice. V severní Africe, kde je tradiční surovinou, pravděpodobně ještě pěkně poctivě ručně, nicméně ve zbytku světa průmyslově. Pak stačí zalít vroucí vodou nebo vývarem a za 10 minut si můžete nacpat břicho 🙂

    Na 2 porce budeme potřebovat:

    • 2 čerstvé lososové filety
    • 150 kuskusu
    • 280 ml vroucí vody
    • 1 mrkev
    • 4 půlky sušených rajčat
    • hrst bazalkových listů
    • miska salátu polníčku
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 zeleninový bio bujon
    • 30 g másla
    • sůl, čerstvě mletý pepř
    • olivový olej
    • 20 g sýru parmazánového typu

    Postup:

    Filety omyjeme vlhkým ubrouskem, pokapeme z obou stran citronovou šťávou a necháme cca půl hodiny odležet. Potom osolíme, opepříme. Rozpálíme suchou pánev, mezitím filet pomocí rukou potřeme na všech stranách olivovým olejem a vložíme na pánev kůží dolů. Z obou stran 2-3 minuty opékáme. Pokud máme pánev bez plastové rukojeti (pokud máte pánev s plastovou rukojetí, přendejte lososa do zapékací misky), vložíme filety i s pánví do trouby rozehřáté na 150 st. C a necháme asi 10 minut dojít. Díky tomu si losos uvnitř udrží šťávu.

    V mezičase si připravíme kuskus. Mrkev oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky a na másle chvilku orestujeme. Před stažením z plamene přidáme na kostičky nakrájená sušená rajčata a natrhanou bazalku. V kastrolku přivedeme k varu vodu, rozmícháme v ní bujon a vsypeme kuskus a přidáme lžíci olivového oleje. Vidličkou načechráme, přiklopíme pokličkou a necháme asi 8 minut odstát.

    Do hotového kuskusu přimícháme orestovanou zeleninu, nastrouhaný sýr a zamícháme.

    Polníček propláchneme vodou, zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, lehce osolíme a jemně promícháme.

    Lososa vyndáme z trouby, dáme na něj rozpustit trochu másla a můžeme lehce posypat hrubozrnnou solí.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Risotto s chřestovým pyré
    další
    Smažená rýže s vejci, hráškem a kukuřicí

    Přidejte svůj komentář