Postup přípravy
Tento štrůdl jsme ochutnali před mnoha lety u přátel. Pamatuji se, že nás tenkrát úplně okouzlil. Po dlouhé době jsem si na něj vzpomněla a konečně se do něj pustila 🙂
- 1 listové těsto (kupuji rozválené v Lidlu)
- cca 400 g lososa
- mísu mangoldových listů (u přátel byl se špenátem)
- 1 cibule
- 1 velký stroužek česneku
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- plnotučné mléko
- citronová šťáva
- olej
- sůl
- steakový pepř
- černý sezam
- vejce
Lososa osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Nejprve ze strany, která má kůži. Potom otočíme, komu vadí kůže, tak jí stáhne. Po opečení to jde dobře.
Mangold omyjeme, nakrájíme na kousíčky a orestujeme s nakrájenou cibulí a česnekem na trošce oleje. Osolíme.
Hladkou mouku nasucho opražíme, přidáme máslo a uděláme světlou jíšku. Rozředíme mlékem a svaříme do husté omáčky. Ochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou.
Listové těsto na pečícím papíře rozvineme, navrstvíme doprostřed zchladlý mangold, na něj položíme lososa, kterého dle potřeby rozkrájíme na kousky a navrch polijeme bešamelem. Těsto zabalíme do štrůdlu, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.
Troubu vyhřejeme na 180 st. C a štrůdl upečeme dozlatova, cca 35 minut.