0 0
Švestková bublanina

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Švestková bublanina

    Postup přípravy

    Vždycky jsem si myslela, že švestky jsou tradiční české ovoce, když roste hojně kolem silnic a mezí. Jeden čas jich u nás bylo i několikanásobně víc, než jabloní. A představte si, že k nám prý dorazily až z dalekého Kavkazu 🙂

    Na pekáček 37 x 28 cm budeme potřebovat:

    • 150 g polohrubé mouky
    • 150 g celozrnné mouky
    • 100 g třtinového cukru + 1 lžíce na posypání švestek
    • 100 g másla
    • 2 dl mléka
    • 3 vejce
    • prášek do pečiva
    • špetka soli
    • 1 dl šlehačky
    • 30 švestek
    • plná hrst slunečnicových semínek
    • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáčku

    Postup:

    Oddělíme žloutky od bílků s tím, že bílky dáme do vyšší nádoby. Odvážíme mouku a smícháme s práškem do pečiva a solí a zlášť navážíme cukr. Rozehřejeme máslo a smícháme s mlékem.

    Vymažeme pekáček máslem a vysypeme hrubou moukou.

    Z bílků ušleháme tužší sníh a lehce do něj zamícháme žloutky. Postupně přidáváme cukr, mouku, tekutinu a vždy lehce promícháme. Hotové těsto vylijeme do pekáčku, těsto rozetřeme a polijeme šlehačkou. Pohybem pekáčku šlehačku rovnoměrně rozlijeme po těstě a hustě poklademe vypeckovanými a rozpůlenými švestkami. Švestky posypeme zbylým cukrem a slunečnicovými semínky.

    Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30-35 minut.

    Inspirovala jsem se receptem na švestkovou bublaninu se smetanovou polevou z webu recepty.cz.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Chleba ve vajíčku
    další
    Tofu s houbičkami shiitake a bylinkovými brambory

    Přidejte svůj komentář