0 0
Švestková bublanina

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Švestková bublanina

Postup přípravy

Sdílet

Vždycky jsem si myslela, že švestky jsou tradiční české ovoce, když roste hojně kolem silnic a mezí. Jeden čas jich u nás bylo i několikanásobně víc, než jabloní. A představte si, že k nám prý dorazily až z dalekého Kavkazu 🙂

Na pekáček 37 x 28 cm budeme potřebovat:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g celozrnné mouky
  • 100 g třtinového cukru + 1 lžíce na posypání švestek
  • 100 g másla
  • 2 dl mléka
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 dl šlehačky
  • 30 švestek
  • plná hrst slunečnicových semínek
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáčku

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků s tím, že bílky dáme do vyšší nádoby. Odvážíme mouku a smícháme s práškem do pečiva a solí a zlášť navážíme cukr. Rozehřejeme máslo a smícháme s mlékem.

Vymažeme pekáček máslem a vysypeme hrubou moukou.

Z bílků ušleháme tužší sníh a lehce do něj zamícháme žloutky. Postupně přidáváme cukr, mouku, tekutinu a vždy lehce promícháme. Hotové těsto vylijeme do pekáčku, těsto rozetřeme a polijeme šlehačkou. Pohybem pekáčku šlehačku rovnoměrně rozlijeme po těstě a hustě poklademe vypeckovanými a rozpůlenými švestkami. Švestky posypeme zbylým cukrem a slunečnicovými semínky.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30-35 minut.

Inspirovala jsem se receptem na švestkovou bublaninu se smetanovou polevou z webu recepty.cz.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Chleba ve vajíčku
další
Tofu s houbičkami shiitake a bylinkovými brambory
předchozí
Chleba ve vajíčku
další
Tofu s houbičkami shiitake a bylinkovými brambory

Přidejte svůj komentář