0 0
Tatarák z vyzrálého amerického hovězího

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Tatarák z vyzrálého amerického hovězího

    Postup přípravy

    Už jste si někdy objednali maso z e-shopu? Přiznám se, že by mě ani ve snu nenapadlo, že je to možné. Až do chvíle, kdy se na mě obrátili hoši ze StejkShopu, jestli bych nechtěla vyzkoušet v některém receptu jejich vyzrálé hovězí 😛

    Na 4-5 porcí budeme potřebovat:

    Na tatarský biftek

    • 500 g vyzrálé falešné svíčkové 
    • 2 žloutky
    • 1 velká červená cibule
    • 1 lžíce kečupu
    • 1 lžíce hořčice
    • 1 lžíce lahůdkové papriky
    • 1 lžíce worchestru
    • 1 lžička pálivé papriky
    • 1 lžička pepře
    • 1 lžička soli

    Na topinky

    • krajíčky chleba (aspoň den starého)
    • olej nebo sádlo na osmažení topinek
    • česnek

    Postup:

    I když se hlava naší rodiny do vaření příliš nehrne, příprava tataráku je jeho doménou. Já zastávám roli asistentky, takové té podej, podrž, nakrájej. Jo, a také jsem poctěna výstupní kontrolou – naservíruj, ochutnej a pochval. Nic víc. Když říkám nic víc, tak fakt nic víc. Tentokrát jsem do směsi iniciativně přidala a zamíchala připravenou hořčici (prý moc), čímž jsem celé dílo pochopitelně zhatila 😀

    Ačkoliv masíčko ze StejkShopu bylo výstavní, příprava pořádného tataráku je prostě děsná věda. Základem úspěchu je důkladné pomletí nebo naškrábání masa. StejkShopový maso proběhlo hned dvakrát naším elektrickým mlýnkem. Jemná fáše se stala základem pro následná kouzla a čáry. Uvedené množství ingrediencí berte jako orientační, protože důležité je tu pravou, oblíbenou chuť doslova vyladit.

    File 26.05.16 15 05 31

    K pomletému masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, kečup, hořčici a koření, a také žloutky a důkladně promísíme. Hotový tatarák necháme chviličku odležet, aby se chutě propojily. To nám skýtá možnost opéct topinky. K tataráku jsou nejlepší ty mastné, smažené na oleji nebo sádle.

    Plátky tužšího chleba opečeme na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova a položíme na papírový ubrousek. Ten odsaje přebytečný tuk. Tataráček buď rovnou navrstvíme na topinky potřené čerstvým česnekem nebo naservírujeme na talířek s několika topinkami a stroužkem česneku.

    Něco navíc:

    Možná někoho z vás bude zajímat, jak vypadá taková přeprava čerstvého masa. Já byla taky moc zvědavá. Normálně přijel kurýr a podal mi balíček zabalený v přírodním papíru. V papíru byl ukryt polystyrénový thermobox a v něm zavakuované maso obložené ledovacími pytlíky. Světe div se, maso bylo fakt studené!

    File 26.05.16 21 42 44

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Šťavnatý rebarborový koláč bez lepku
    další
    Tvaroho-jablečný koláč s arašídovou drobenkou

    Přidejte svůj komentář