0 0
Test velikonočních mazanců

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Test velikonočních mazanců

Postup přípravy

Sdílet

Pravidelní čtenáři Snědeno si pravděpodobě už všimli, že testy mě baví. Tentokrát došlo na mazance. Spousta z vás má tutově svůj osvědčený recept, na který nedá dopustit. I my máme jeden rodinný, léty prověřený (na ten se můžete těšit zítra). Nicméně mi to nedalo a sklouzla jsem se po vlnách 4 stravovacích směrů.

Tak jako vždycky jsem si označila všechno potřebné nádobí čísly, aby nedošlo k záměně a pustila se s chutí do práce. Do testu jsem vybrala:

  1. Mazanec bez vajec – máme malého kámoše, který nemůže vajíčka, tak jsem to chtěla prostě zkusit
  2. Mazanec s vejci z polohrubé mouky – běžně dělám mix hladká a polohrubá, tak mě zajímal ten z polohrubé
  3. Mazanec bezlepkový – co si budem povídat, bezlepek je teďka v módě
  4. Mazanec špaldový – špalda je moje oblíbená mouka a mazanec z ní jsem ještě nezkoušela

S ohledem na naše tajle jsem použila jen poloviční množství ingrediencí a vytvořila 4 bochánky po 250 g mouky. S těsty si pohrál kuchyňský robot a všechna překvapivě slušně kynula. Všechny bochánky měly šanci se nafouknout během jedné hodiny a pak ještě 20 minut na plechu. Pekly se shodně 15 minut při 180 st. C a 15 minut při 130 st. C. Podotýkám, že složení minimazanců jsem udržela až do konce ochutnávky v tajnosti, i když špaldový byl celkem rychle odhalen.

File 22.03.16 23 52 45

 

Známky dostaly přesně jako ve škole. Za jedna premianti, a pak ti ostatní. Takže jak to dopadlo?

Špaldový mazanec byl trochu suchý a trupelnatý, takže se umístil na 4. místě. Bezlepkový mazanec byl sice překvapivě dobrý a téměř k nerozeznání od mazance z mouky, ale prozradila ho nepřirozená vůně. Skončil tedy na 3. místě. Krásné 2. místo obsadil mazanec bez vajec, protože se trošku lepil na patro a něco málo mu prostě chybělo. No a naším šampiónem na 1. místě se stal mazanec z mouky a vajíčka.

Zítra se můžete těšit na recept na mazanec, jak ho dělala moje babička.

 Jezte s láskou a ať vám chutná. Hezké Velikonoce 🙂

Něco navíc:

Ve zkratce přikládám ingredience, ze kterých jsem mazance připravila:

  1. Mazanec bez vajec: 250 g hladké mouky, 125 ml vlažného mléka, 75 g oleje, 50 g třtinového cukru, 4 g sušeného droždí, sůl
  2. Mazanec s vejci: 250 g polohrubé mouky, 125 ml vlažného mléka, 55 g másla, 50 g třtinového cukru, 4 g suš. droždí, 1 žloutek, sůl
  3. Mazanec bezlepkový: 250 g bezl. mouky Jizerka, 125 ml vl. mléka, 50 g třtinového cukru, 1/2 dl oleje, 4 g suš. droždí, 1 vejce, sůl
  4. Mazanec ze špaldy: 250 g špaldové mouky, 125 ml vl. mléka, 55 g másla, 50 g třtinového cukru, 4 g suš. droždí, 1 žloutek, sůl

Ve všech byly navíc rozinky a oloupané mandle.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Zeleninová rýže s Ďobáčky
další
Biskupský chlebíček
předchozí
Zeleninová rýže s Ďobáčky
další
Biskupský chlebíček

Přidejte svůj komentář