0 0
Třešňová marmeláda s citronem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Třešňová marmeláda s citronem

    Postup přípravy

    Umíte si představit, že za „komančů“ byl citron úzkoprofilové zboží? Nevěříte? Na citrony se stály fronty. A že by se někdo přehraboval v přepravce a vybíral nejlepší z nejlepších? Vyloučeno. Jó, zelinář, to byl pán! Prostě nabral do papírového pytlíku, co uznal za vhodné a šmitec.

    Na 4 střední skleničky budeme potřebovat:

    • 1 kg vypeckovaných třešní
    • 350 g cukru krupice
    • kůra z 1/2 bio citronu
    • šťáva z půlky velkého a šťavnatého bio citronu
    • Gelfix 3:1

    Postup:

    Třešně propláchneme a vypeckujeme. Doporučuju použít odpeckovač, práci to značně ulehčí. Vypeckované třešně nasypeme do kastrolu a dáme vařit na rozptylovač plamene. Rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.

    Bio citron důkladně vydrbeme kartáčkem pod tekoucí vodou. Osušíme ubrouskem a nastrouháme na jemném struhadle.

    Odvážíme 350 g cukru. 2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se třešně už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr, citronovou kůru a častého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Přimícháme citronovou šťávu a ještě chvíli probubláme.

    Plníme horké (stále máme zapnutý sporák pod ovocnou směsí), přes kovový trychtýř, do předem vyvařených skleniček. Čistou utěrkou otřeme okraj a zavíčkujeme. Na chvíli obrátíme dnem vzhůru.

     

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Salát z pečených paprik s grilovaným česnekem a přelivem z kozího sýru
    další
    Jak jsem začala upgradovat kuchyň

    Přidejte svůj komentář