0 0
Třešňová marmeláda s koňakem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Třešňová marmeláda s koňakem

    Postup přípravy

    První brandy vypálili z hroznů v 16. století Holanďané proto, že se víno v sudech na lodích kazilo. O několik desetiletí později je však trumfli Francouzi, kteří proces dvojitého pálení zdokonalili. Francouzi však stále dávají přednost dobrému vínu a většinu koňakové produkce vyváží do celého světa.

    Na 4 střední skleničky budeme potřebovat:

    • 1 kg vypeckovaných třešní
    • 350 g cukru
    • 1 Gelfix 3:1
    • 1 plná lžíce koňaku (použila jsem Courvoisier)
    • 1 plná lžíce citronové šťávy

    Postup:

    Třešně propláchneme a vypeckujeme. Doporučuju použít odpeckovač, práci to značně ulehčí. Vypeckované třešně nasypeme do kastrolu a dáme vařit na rozptylovač plamene. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme koňak a přivedeme k varu.

    Odvážíme 350 g cukru. 2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se třešně už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr a častého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Přimícháme citronovou šťávu.

    Plníme horké (stále máme zapnutý sporák pod ovocnou směsí), přes kovový trychtýř, do předem vyvařených skleniček. Čistou utěrkou otřeme okraj a zavíčkujeme. Na chvíli obrátíme dnem vzhůru.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Třešňová marmeláda s čokoládou
    další
    Vepřová kapsa s jablečným čatní a bramborovým knedlíkem

    Přidejte svůj komentář