0 0
Tvarohový koláč s citronem a brusinkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Tvarohový koláč s citronem a brusinkami

    Postup přípravy

    Jsme sice v plavkovém režimu, ale tělo si žádá odměnu. Koláč výborný, jen si na něm pochutnáme do 15. hodin 🙂

    Těsto:

    • 220 g hladké mouky
    • 140 g másla
    • 40 g moučkového cukru
    • 1 žloutek
    • 2 lžíce šlehačky
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • špetka soli

    Náplň:

    • 1 tučný tvaroh
    • 50 g cukru
    • 30 g másla
    • 1 žloutek
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 2 bílky
    • 50 g brusinek
    • 1/2 dl koňaku (nebo rumu)
    • 50 g mandlí

    Brusinky nasypeme do skleničky a zalijeme koňakem. Necháme chvíli odstát, párkrát promícháme, aby se koňak dostal ke všem plodům.

    Máslo nakrájíme na kostičky a necháme trochu povolit. Přidáme cukr, sůl, žloutek a  utřeme. Dále přimícháme šlehačku, mouku, prášek do pečiva a citronovou šťávu. Rukama vypracujeme těsto. 3/4 těsta dáme do mikrotenového sáčku a uložíme v lednici a ze zbytku uděláme kuličku a dáme v mikrotenovém sáčku do mrazáku.

    Změklé máslo vyšleháme s cukrem a vejcem a přidáme tvaroh, citronovou šťávu, a také okapané brusinky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu vmícháme do náplně.

    Mandle chvíli povaříme a sloupneme slupku. Nasekáme na malé kousky.

    Koláčovou formu buď vyložíme pečícím papírem nebo jí vytřeme máslem a těsto do ní vmačkáme nebo rozválíme. Okraje trochu zvedneme. Tvarohovou směs naneseme na těsto. Z mrazáku vyndáme kousek těsta a na hrubém struhadle jen rozstrouháme na koláč. Posypeme mandlemi a dáme upéct do trouby vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 30 minut.

    tvarohovy-kolac

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Lilkový salát
    další
    Mexický salát

    Přidejte svůj komentář