Postup přípravy
Jsme sice v plavkovém režimu, ale tělo si žádá odměnu. Koláč výborný, jen si na něm pochutnáme do 15. hodin 🙂
Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 140 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce šlehačky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň:
- 1 tučný tvaroh
- 50 g cukru
- 30 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 bílky
- 50 g brusinek
- 1/2 dl koňaku (nebo rumu)
- 50 g mandlí
Brusinky nasypeme do skleničky a zalijeme koňakem. Necháme chvíli odstát, párkrát promícháme, aby se koňak dostal ke všem plodům.
Máslo nakrájíme na kostičky a necháme trochu povolit. Přidáme cukr, sůl, žloutek a utřeme. Dále přimícháme šlehačku, mouku, prášek do pečiva a citronovou šťávu. Rukama vypracujeme těsto. 3/4 těsta dáme do mikrotenového sáčku a uložíme v lednici a ze zbytku uděláme kuličku a dáme v mikrotenovém sáčku do mrazáku.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a vejcem a přidáme tvaroh, citronovou šťávu, a také okapané brusinky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a pomalu vmícháme do náplně.
Mandle chvíli povaříme a sloupneme slupku. Nasekáme na malé kousky.
Koláčovou formu buď vyložíme pečícím papírem nebo jí vytřeme máslem a těsto do ní vmačkáme nebo rozválíme. Okraje trochu zvedneme. Tvarohovou směs naneseme na těsto. Z mrazáku vyndáme kousek těsta a na hrubém struhadle jen rozstrouháme na koláč. Posypeme mandlemi a dáme upéct do trouby vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 30 minut.