Postup přípravy
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 170 g polohrubé mouky
- 100 g mléka (ne, nespletla jsem se, skutečně jsem mléko i olej vážila :))
- 50 g cukru krupice
- 60 g oleje
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 1 tučný tvaroh
- 100 g mléka
- 50 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/2 vanilkového pudinku
- špetka soli
Postup:
V míse rozšleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej a mléko. V jiné misce smícháme mouku s kakaem, práškem a solí a za stálého míchání metličkou přesypeme do mísy s vejci. Těsto šleháme jen nezbytně nutnou dobu. Koláčovou formu o průměru 29 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo pouze vyložíme pečícím papírem a tři čtvrtiny hnědého těsta do ní přelijeme. Stěrkou roztáhneme do stran.
Misku od mouky použijeme na smíchání tvarohu s vejcem, cukrem, mlékem a pudinkem. Vznikne nám tekutá hmota, kterou vylijeme na těsto a také roztáhneme do stran.
Zbytek hnědého těsta rozředíme lžící mléka, zamícháme a nepravidelně rozlijeme po tvarohu.
Troubu předehřejeme na 180 st. C a těsto v ní po dobu 20 minut zapečeme. Potom teplotu snížíme (chvilku otevřeme dvířka trouby) na 160 st. C a dopečeme ještě dalších cca 20 minut. Je-li koláč hotový otestujeme zapíchnutím špejle doprostřed koláče.