Ingredience
- 100 + 50 g mandle
 - 50 + 75 g vlašské ořechy
 - 100 ml rum
 - 100 g hořká čokoláda
 - 75 g datle Medjool
 - 40 g jemné ovesné vločky
 - 30 g rozinky
 - 30 g sušené brusinky
 - 30 g kandovaná pomerančová kůra
 - 15 g kokosový olej
 - 2 lžíce citrónová šťáva
 Na obalení
- nebo kokos či mleté ořechy konopné semínko
 
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo  | Začneme tím, že si mandle spaříme horkou vodou a oloupeme je. 100 g nasypeme do hrnku, přidáme 50 g vlašských ořechů a zalijeme rumem. Přidáme i rozinky a brusinky. Pokud máme datle Medjool, ty se nemusí máčet, jsou krásně vláčné. Pokud ale máme datle tvrdší, místo rozinek a brusinek namočíme do rumu ty. Do hrnku nalijeme horkou vodu, ale jen tak, aby sotva zakryla vrchní vrstvu. Necháme aspoň 4 hodiny odstát a nasáknout.  | 
2 Hotovo  | Mezitím si v elektrickém sekáčku (nebo na mlýnku) podrtíme vločky a zbytek mandlí a ořechů. A rozsekáme zároveň také datle, rozinky a brusinky (ty plody, které byly namočené v rumu pochopitelně předem zcedíme :P). Ostrým nožem nasekáme úplně nadrobno kandovanou kůru a přidáme k podrcené směsi. Namočené datle a ořechy nahrubo nakrájíme a přimísíme do těsta.  | 
3 Hotovo  | Čokoládu rozehřejeme s tukem ve vodní lázni a přilijeme do misky k ostatním ingrediencím. Ochutíme citrónovou šťávou a případně ještě troškou rumu. Zpracujeme ve vláčné těsto, které na fresh fólii rozložíme do válečku, zabalíme a uválíme salámek, asi 50 - 60 cm dlouhý. Necháme ztuhnout v ledničce.  | 
4 Hotovo  | Druhý den obalíme v konopných semínkách, kokosu nebo mletých ořeších a opět zabalíme do fresh fólie. Uchováváme v lednici a krájíme na plátky.  | 










