0 0
Vaříme, pečeme a mlsáme s levandulí

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Vaříme, pečeme a mlsáme s levandulí

Postup přípravy

Sdílet

Levandule je jedna z nejznámějších a nejkrásnějších léčivých bylinek vůbec. Její omamnou vůni poznáme i se zavřenýma očima a její něžné fialové kvítky jsou prostě nepřehlédnutelné.

Léčivá síla levandule se využívá ve farmacii, lidovém léčitelství, v kosmetice i v kuchyni. Krásně provoní marmelády, sušenky, ozdobí dorty, zkrášlí láhev s octem nebo olejem, je z ní naprosto úžasný sirup, ze kterého si můžeme dělat zklidňující nápoje, ale také je důležitou součástí směsi provensálského koření.

sus-le

Levandule zklidňuje nervovou soustavu, tiší bolesti hlavy, navozuje klidný spánek, hojí rány a popáleniny. Je skvělým repelentem, neutralizuje živočišné jedy, takže olejíčkem z levandule si můžeme mazat štípance. Čajem z levandule můžeme zklidnit i podrážděný trávicí trakt. Svazek levandule ochrání náš šatník před nevítanými moly. A bohatá kytička levandule zkrášlí a provoní náš domov.

jahod-lev

Vyzkoušejte náš skvělý levandulový sirup, máslové sušenky s levandulí či meruňkový koláč s mandlemi a levandulí. Jako hlavní jídlo zkuste tvarohový nákyp s jahodami a levandulí, k snídaní či svačině jahodovou marmeládu s levandulí a v chladných večerech může přijít vhod horká čokoláda s levandulí. Jo, a levanduli využijete i k přípravě domácího provensálského koření.

Celý dlouhý rok jsem čekala, až se opět ponořím do voňavého záhonu a uvařím náš oblíbený levandulový sirup 🙂

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Restované kousky zeleniny
další
Bezová letní limonáda
předchozí
Restované kousky zeleniny
další
Bezová letní limonáda

Přidejte svůj komentář