0 0
Vaříme, pečeme a mlsáme s levandulí

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Vaříme, pečeme a mlsáme s levandulí

    Postup přípravy

    Levandule je jedna z nejznámějších a nejkrásnějších léčivých bylinek vůbec. Její omamnou vůni poznáme i se zavřenýma očima a její něžné fialové kvítky jsou prostě nepřehlédnutelné.

    Léčivá síla levandule se využívá ve farmacii, lidovém léčitelství, v kosmetice i v kuchyni. Krásně provoní marmelády, sušenky, ozdobí dorty, zkrášlí láhev s octem nebo olejem, je z ní naprosto úžasný sirup, ze kterého si můžeme dělat zklidňující nápoje, ale také je důležitou součástí směsi provensálského koření.

    sus-le

    Levandule zklidňuje nervovou soustavu, tiší bolesti hlavy, navozuje klidný spánek, hojí rány a popáleniny. Je skvělým repelentem, neutralizuje živočišné jedy, takže olejíčkem z levandule si můžeme mazat štípance. Čajem z levandule můžeme zklidnit i podrážděný trávicí trakt. Svazek levandule ochrání náš šatník před nevítanými moly. A bohatá kytička levandule zkrášlí a provoní náš domov.

    jahod-lev

    Vyzkoušejte náš skvělý levandulový sirup, máslové sušenky s levandulí či meruňkový koláč s mandlemi a levandulí. Jako hlavní jídlo zkuste tvarohový nákyp s jahodami a levandulí, k snídaní či svačině jahodovou marmeládu s levandulí a v chladných večerech může přijít vhod horká čokoláda s levandulí. Jo, a levanduli využijete i k přípravě domácího provensálského koření.

    Celý dlouhý rok jsem čekala, až se opět ponořím do voňavého záhonu a uvařím náš oblíbený levandulový sirup 🙂

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Restované kousky zeleniny
    další
    Bezová letní limonáda

    Přidejte svůj komentář