0 0
Vegetariánské „špekové“ knedlíky s cuketovým zelím

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Vegetariánské „špekové“ knedlíky s cuketovým zelím

    Postup přípravy

    I když je tempeh původem exotický Indonézan, nahradí hravě i obyčejný český špek. Ve špekových knedlíkách chutná fantasticky a navíc nám dodá kompletní řadu vitamínu B. Takže můžeme v podstatě říct, že vaříme knedlíky s B-komplexem 🙂

    Z tohoto množství připravíme 3-4 porce (10 knedlíků):

    Knedlíky

    • 180 ml mléka
    • 50 g hrubé mouky
    • 40 g másla
    • 30 g polohrubé mouky
    • 5 rohlíků
    • 2 vejce
    • 2 lžíce sojové omáčky
    • 1 balení uzeného tempehu
    • velká hrst zelené petrželky
    • sůl
    • olej

    Cuketové zelí

    • 750 g cukety
    • 1 velká cibule
    • 8 lžic suchého bílého vína
    • 1 lžíce cukru
    • 1 lžíce soli
    • 1 lžíce kvalitního octa (dala jsem jablečný)
    • 1 lžička kmínu

    Smažená cibulka

    • 1 velká cibule
    • olej

    Postup:

    Rohlíky a tempeh nakrájíme na malé kostičky. Na pánev nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm tempeh. Necháme v něm rozpustit máslo a přidáme rohlíky. Opekáme, až začnou být zlatavé. Vše přesypeme do misky, přisypeme pokrájenou petrželku a zalijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a sojovkou. Promícháme. Zasypeme moukou a ještě důkladně promícháme. Necháme chvilku odstát.

    Začneme s přípravou zelí. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli dorůžova. Přidáme cukr, sůl, kmín a zalijeme vínem. Necháme vypařit. Mezitím si na hrubém struhadle nebo V-krouhači nastrouháme cuketu (je-li přerostlá, tak ji oloupeme a odstraníme semínka) a následně ji přidáme do kastrolu k cibuli. Chvilku restujeme, a je-li potřeba zalijeme troškou vody. Přidáme ocet, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Poté odklopíme a dochutíme dle vlastní chuti.

    Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Z těsta odebíráme lžící větší kousky a utvoříme kuličky o velikosti tenisáku (je fajn si po každém 2. omýt ruce, jdou pak lépe koulet). Obalíme je v troše mouky a najednou vložíme do vroucí vody. Vaříme přibližně 15 minut. Pak jeden knedlík vyjmeme, rozpůlíme nití a zkontrolujeme, je-li hotový. Pak vylovíme ostatní a propícháme je vidličkou, aby unikla pára.

    Cibuli na ozdobení nakrájíme na kostičky a dozlatova orestujeme na oleji.

    Tip:

    Dostala jsem od kamarádky opravdu hodně velkou cuketu, a tak jsem jí oloupala a také odstranila semínka. Pokud budete dělat z malé cukety, nastrouhejte jí sakumprásk celou. Zelí pak bude dozelena.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Tempeh v zeleninové směsi s arašídovým máslem a jasmínovou rýží
    další
    Bezlepkové müsli tyčinky

    Přidejte svůj komentář