Ingredience
- 1 velká vepřová panenka
 - sůl
 - olej
 Cibulová omáčka
- 400 g cibule
 - 70 g máslo
 - 6 lístků šalvěj
 - 3 snítky tymián
 - 1 dl bílé víno
 - 1 kostka zeleninový bio bujón
 - 1/2 lžíce hladká mouka
 - 1/2 lžičky třtinový cukr
 - 1/2 lžičky nebo dle chuti chilli koření
 - citrónová šťáva
 Šťouchané brambory
- 5 ks brambory
 - 2 ks šalotka
 - olej
 - čerstvě mletý pepř
 - sůl
 - petrželka
 
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo  | Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a rozkrájíme na nudličky. V kastrolu rozehřejeme máslo s cukrem a orestujeme dorůžova. Potom přisypeme cibuli. Přidáme kari pastu, rozdrobený bujón a posekanou šalvěj s odraným tymiánem. Za velmi častého míchání necháme cibuli zkaramelizovat dozlatova (pozor, aby se nespálila). Když už má cibule požadovanou barvu, přilijeme víno a necháme vydusit. Pak přisypeme mouku a za stálého míchání orestujeme. Zalijeme vodou (cca 1,5-2 dl) a povaříme do zhoustnutí. Rozmixujeme ponorným mixérem anebo můžeme nechat tak. Nakonec můžeme dochutit trochou citrónové šťávy.  | 
2 Hotovo  | Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Šalotku pokrájíme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme brambory, osolíme a promícháme s pokrájenou petrželkou.  | 
3 Hotovo  | Panenku otřeme vlhkým ubrouskem, odkrájíme tučné kousky, osolíme, potřeme olejem a zprudka opečeme na rozpálené suché pánvi ze všech stran. Když je celá zlatavá, zabalíme ji do alobalu a strčíme do trouby vyhřáté na 150 st. C na cca 15 minut. Pak ji vyndáme, necháme ji v alobalu 5 minut odstát a rozbalíme. Puštěnou šťávu přilijeme ještě do omáčky. Panenku nakrájíme na plátky a podáváme přelitou cibulovou omáčkou, se šťouchanými brambory.  | 
4 Hotovo  | Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty.  | 










