0 0
Vepřová panenka s jablky, ciderem a calvadosem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Vepřová panenka s jablky, ciderem a calvadosem

Postup přípravy

Sdílet

Na 8 porcí budeme potřebovat:

  • 2 celé vepřové panenky
  • 5 na čtvrtky nakrájených jablek
  • 4 lžíce másla
  • 4 stonky rozmarýny
  • 3 střední cibule nahrubo nasekané
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • půl šálku suchého cideru (jablečného vína)
  • čtvrt šálku calvadosu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rozmarýnka na ozdobení

Postup:

Předehřejeme troubu na 160 stupňů. Panenky svážeme podélně k sobě provázkem a uděláme „steh“ cca každé 3 až 4 centimetry tak, aby v průřezu následně držely kruhový tvar. V malé misce smícháme mouku, sůl, pepř a nasekaný rozmarýn. Touto směsí celou svázanou panenku potřeme.

Na větší pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla a dvojpanenku na ní zprudka osmahneme tak, aby se celá zatáhla. Následně ji přemístíme i s výpekem do velké zapékací misky a rovnoměrně kolem ní rozmístíme nasekanou cibuli a celý česnek. Na cibuli poskládáme zbylé máslo a položíme větvičky rozmarýnu. Zapékací misku přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby.

Po 45 minutách pečení sejmeme alobal, přidáme jablka a cider, smícháme se vzniklou šťávou, znovu přikryjeme alobalem a pečeme dalších 30 minut. Pak sundáme alobal, teplotu v troubě zvýšíme na 200 stupňů a pečeme posledních 15 minut.

Ze zapékací misky vyndáme panenku a položíme ji na prkénko. Odstraníme svazovací šňůrku, maso zabalíme do alobalo a necháme 10 minut odpočinout. Pak jej nakrájíme na cca 2 cm silná kolečka.

Mezitím ze zapékací misky vyndáme jablka a cibuli. Vzniklou šťávu slijeme do pánve a na silnějším plameni zahřejme. Zredukujeme zhruba na půlku a přidáme calvados. (Pokud máte plynový sporák, klidně nechte calvados vzplanout tak, aby se rychle vyvařil alkohol.)

Podáváme na talíř tak, že dospod navrstvíme odložená jablka s cibulkou, na ty položíme nakrájenou panenku a vše přelijeme štávou z pánve.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Smažený květák
další
Horká čokoláda s levandulí
předchozí
Smažený květák
další
Horká čokoláda s levandulí

Přidejte svůj komentář