0 0
Vepřová panenka s jablky, ciderem a calvadosem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Vepřová panenka s jablky, ciderem a calvadosem

    Postup přípravy

    Sdílet

    Na 8 porcí budeme potřebovat:

    • 2 celé vepřové panenky
    • 5 na čtvrtky nakrájených jablek
    • 4 lžíce másla
    • 4 stonky rozmarýny
    • 3 střední cibule nahrubo nasekané
    • 6 velkých stroužků česneku
    • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
    • 1 lžíce hladké mouky
    • půl šálku suchého cideru (jablečného vína)
    • čtvrt šálku calvadosu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • rozmarýnka na ozdobení

    Postup:

    Předehřejeme troubu na 160 stupňů. Panenky svážeme podélně k sobě provázkem a uděláme „steh“ cca každé 3 až 4 centimetry tak, aby v průřezu následně držely kruhový tvar. V malé misce smícháme mouku, sůl, pepř a nasekaný rozmarýn. Touto směsí celou svázanou panenku potřeme.

    Na větší pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla a dvojpanenku na ní zprudka osmahneme tak, aby se celá zatáhla. Následně ji přemístíme i s výpekem do velké zapékací misky a rovnoměrně kolem ní rozmístíme nasekanou cibuli a celý česnek. Na cibuli poskládáme zbylé máslo a položíme větvičky rozmarýnu. Zapékací misku přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby.

    Po 45 minutách pečení sejmeme alobal, přidáme jablka a cider, smícháme se vzniklou šťávou, znovu přikryjeme alobalem a pečeme dalších 30 minut. Pak sundáme alobal, teplotu v troubě zvýšíme na 200 stupňů a pečeme posledních 15 minut.

    Ze zapékací misky vyndáme panenku a položíme ji na prkénko. Odstraníme svazovací šňůrku, maso zabalíme do alobalo a necháme 10 minut odpočinout. Pak jej nakrájíme na cca 2 cm silná kolečka.

    Mezitím ze zapékací misky vyndáme jablka a cibuli. Vzniklou šťávu slijeme do pánve a na silnějším plameni zahřejme. Zredukujeme zhruba na půlku a přidáme calvados. (Pokud máte plynový sporák, klidně nechte calvados vzplanout tak, aby se rychle vyvařil alkohol.)

    Podáváme na talíř tak, že dospod navrstvíme odložená jablka s cibulkou, na ty položíme nakrájenou panenku a vše přelijeme štávou z pánve.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    Hodnocení receptu

    Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
    předchozí
    Smažený květák
    další
    Krůtí kari
    předchozí
    Smažený květák
    další
    Krůtí kari

    Přidejte svůj komentář


    Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /data/web/virtuals/153850/virtual/www/domains/snedeno.cz/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118