Ingredience
Na polévku
- 800 g hovězí přední maso
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 česnek
- kus celer
- 6 nové koření
- 6 pepř
- 3 bobkový list
Na knedlíčky - 8 ks
- 100 g zrající sýrnapř. Romadúr
- 80 g bílé pečivo
- 50 ml mléko
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce máslo
- dle potřeby hrubá mouka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- pažitka
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso opláchneme, vložíme do studené vody, přidáme nové koření, bobkový list a pepř a přivedeme rychle k varu. Přidáme omytou zeleninu (loupat nemusíme), přikryjeme pokličkou, teplotu stáhneme na minimum a velmi lehounce vaříme "táhneme" na nejmenším hořáku cca 5 hodin. Uvařenou polévku přecedíme přes husté síto. Zeleninu vyhodíme a libové maso nakrájíme na kousky. |
2 Hotovo | Mezitím, co se nám polévka vaří, nakrájíme si na kostičky pečivo a odložíme do misky. Na másle zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibulku a přendáme k houstičkám. Sýr nakrájíme na maličké kostičky a přidáme také do mísy. Přisypeme část pažitky. Mléko rozšleháme vidličkou s vejcem, solí a pepřem a také přilijeme k pečivu. Důkladně promícháme vařečkou a necháme chvíli odstát. |
3 Hotovo | Následně zpracujeme těsto ještě rukou. Pokud bude řídké, přidáme trošku hrubé mouky. Jen tolik, aby se daly ukoulet v dlaních koule. Ty pak rozplácneme na silnější placičky (tvar karbanátku) a osmažíme na pánvi na oleji z obou stran dozlatova. |
4 Hotovo | Do talíře vložíme nakrájené maso, 1-2 placičky a přelijeme polévkou. Posypeme zbytkem pažitky. |
5 Hotovo | Uvařeno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |