0 0
Vepřové špalíčky s cibuládou a karlovarskými muffiny

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Vepřové špalíčky s cibuládou a karlovarskými muffiny

Postup přípravy

Sdílet

Na 3-4 porce budeme potřebovat:

Vepřové špalíčky

  • 600 g vepřové panenky (využila jsem odkrájené zúžené špičky z několika panenek z mrazáku 🙂 )
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • čerstvě a nahrubo namletý barevný pepř
  • snítka rozmarýny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 dl červeného vína
  • 1/2 zeleninového bio bujonu
  • sůl

Cibuláda

  • 500 g červené cibule
  • 200 ml červeného vína
  • 50 g másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce whiskey
  • 1 lžíce tmavého balzamikového krému
  • 1 lžička koření harissa
  • sůl dle chuti

Karlovarské muffiny

  • 4 rohlíky
  • 4 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g másla
  • 60 g mléka
  • 1 hrst posekané petrželky
  • 1 hrst posekaného špenátu nebo kadeřávku
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup:

Nejdříve si naložíme panenku. Nakrájíme jí na špalíky cca 3 cm silné a vložíme do misky, kam jsme dali olej, nakrájenou rozmarýnu a lžíci pepře. Maso v oleji obalíme, přikryjeme fresh fólií a necháme odstát.

Připravíme si rohlíky na muffiny. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a nasucho opečeme v troubě dozlatova. Opečené kostičky rohlíků vyndáme z trouby a necháme zchladnout.

Začneme s cibuládou. Cibuli nakrájíme na úzké měsíčky. V kastrolu na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme cukr a zpěníme. Zalijeme whiskey a necháme chvilku pěnit. Zasypeme pokrájenou cibulí a restujeme, dokud cibule nezavadne a nezačne se trošku „chytat“. Hodně často mícháme, aby se nám nepřipálila. Přidáme harissu a po malých dávkách přiléváme víno. Tu trochu, co přidáme, necháme vždycky zcela vydusit. Když už je cibule dostatečně měkká (asi po 20. až 25. minutách), přidáme balzamiko a případně dle chuti osolíme. Ještě chvilku prohřejeme a odstavíme.

Opečené rohlíky nasypeme do misky. Přidáme mouku, nastrouháme na ně kousek muškátového oříšku, osolíme, přidáme zelené natě a promícháme. Celé odměřené množství másla rozehřejeme a mašlovačkou vytřeme formičky na muffiny (použila jsem silikonové, množství těsta stačí na 16 ks). Zbytek másla smícháme s mlékem a 4 žloutky a vidličkou rozšleháme. Tuto směs nalijeme na rohlíky, promícháme a necháme pár minutek odstát. Mezitím si vyšleháme bílky se špetičkou soli do tuhého sněhu, který následně zlehka vmícháme k rohlíkům. Směsí naplníme muffinové mističky 1 cm pod okraj a dáme je vařit na napařovací mřížku do hrnce na 20 minut. Pokud nemáte formičky, z těsta utvořte kulaté knedlíky o průměru asi 6 cm (pevně je upěchujte v dlaních) a uvařte je ve vroucí osolené vodě asi 10 minut.

Když už se nám napařují muffiny nebo vaří knedlíky, opečeme špalíčky. Rozpálíme pánem a dáme na ní upéct maso. Osolíme a ještě opepříme. Do pánve pod maso nemusíme dávat olej, stačí olej z naloženého masa, který všechen do pánve po vyndání špalíčků přelijeme. Zprudka opékáme ze všech stran po 2 minutách. Na talíř rozložíme alobal, opečené špalíčky na něj přendáme a zabalíme na pár minut, aby se v mase šťáva rozležela. Mezitím do výpeku v pánvi přidáme mouku, kterou necháme zpěnit. Přihodíme ještě snítku rozmarýny, kousek bio bujonu, trochu vína a vody a svaříme šťávičku.

Tip na muffiny jsem našla na http://fresh.iprima.cz/.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Snědeno v lednovém časopise Bylinky revue
další
Dýňové gnocchi ze špaldové mouky se slaninou a parmazánem
předchozí
Snědeno v lednovém časopise Bylinky revue
další
Dýňové gnocchi ze špaldové mouky se slaninou a parmazánem

Přidejte svůj komentář