Postup přípravy
Někdy mě popadne ukrutná chuť na bílou klobásu. Mám jí spojenou s dětstvím. Pamatuji se, jak jí mamka máčela v mléce, obalovala v hladké mouce a smažila na oleji. Většinou jí někde praskla a vytekla. Protože mi vadí kuchyň poprskaná od oleje, peču klobásu zásadně v troubě v lázni ze světlého piva 🙂
- 1/2 kg vinné klobásy
- světlé pivo
- špejle
- brambory
- plnotučné mléko
- máslo
- sůl
- kmín
- salátová okurka
- citronová šťáva
- cukr
- olivový olej
Vinnou klobásu rozdělíme na 4 díly a každý díl zatočíme do šneka. Propíchneme skrz naskrz špejlí. Pekáč vyložíme pečícím papírem, aby nám vznikla vanička a položíme do ní stočené klobásy. Zalijeme pivem asi do půlky a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C asi na půl hodiny. Klobása zezlátne a pivo se vypaří. Můžeme během pečení klobásy i obrátit.
Brambory uvaříme v osolené vodě, s přídavkem kmínu uzavřeném v sítku, doměkka. Přidáme máslo a ohřáté mléko a ušleháme kaši.
Okurku oloupeme, nastrouháme na kolečka a zalijeme zálivkou ušlehanou z citronové šťávy, olivového oleje, cukru a soli.