• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Vláčná meruňková buchta s kokosem a čokoládo-smetanovou polevou
0 0
Vláčná meruňková buchta s kokosem a čokoládo-smetanovou polevou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Vláčná meruňková buchta s kokosem a čokoládo-smetanovou polevou

    Postup přípravy

    Na dortovou formu o průměru 24 cm budeme potřebovat:

    • 220 ml mléka
    • 150 g polohrubé mouky (pro „ozdravění“ půl z toho celozrnnou)
    • 100 g strouhaného kokosu
    • 80 g třtinového cukru
    • 60 g másla
    • 5 g kakaa
    • 2 vejce
    • 1/2 prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 8 velkých meruněk

    Poleva

    • 100 g 70% hořké čokolády
    • 100 g zakysané smetany

    Postup:

    Smícháme vejce s cukrem a špetkou soli a vyšleháme do pěny. Nejlépe v kuchyňském robotu. Potom postupně přidáváme trochu mléka, rozpuštěného másla, kokosu a mouky smíchané s práškem do pečiva. Už jen z lehka převalujeme stěrkou, aby nám zůstalo těsto nadýchané.

    Formu silně vymažeme máslem a vysypeme buď kokosem nebo hrubou moukou anebo jí vyložíme pečícím papírem. Tip pro vás, kterým se zdá pečící papír nepoddajný – předem ho lehce zmuchlejte. Polovinu těsta vylijeme do formy, hustě jí poklademe čtvrtkami meruněk a do zbytku těsto vmícháme kakao. Kakaovou část nalijeme přes meruňky a roztáhneme do stran.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 30 minut. Je-li buchta hotová, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed moučníku. Bude-li špejle čistá, je hotovo.

    Buchtu necháme zchladnout.

    Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a do ní pak vmícháme zakysanou smetanu. Buchtu vyndáme z formy a povrch halabala potřeme čokoládovou směsí.

    buchta-merunky-coko-cela

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Sladkokyselé krůtí kousky se zeleninou a tagliatelle
    další
    Špenátový věnec z listového těsta

    Přidejte svůj komentář