Postup přípravy
Na dortovou formu o průměru 24 cm budeme potřebovat:
- 220 ml mléka
- 150 g polohrubé mouky (pro „ozdravění“ půl z toho celozrnnou)
- 100 g strouhaného kokosu
- 80 g třtinového cukru
- 60 g másla
- 5 g kakaa
- 2 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- 8 velkých meruněk
Poleva
- 100 g 70% hořké čokolády
- 100 g zakysané smetany
Postup:
Smícháme vejce s cukrem a špetkou soli a vyšleháme do pěny. Nejlépe v kuchyňském robotu. Potom postupně přidáváme trochu mléka, rozpuštěného másla, kokosu a mouky smíchané s práškem do pečiva. Už jen z lehka převalujeme stěrkou, aby nám zůstalo těsto nadýchané.
Formu silně vymažeme máslem a vysypeme buď kokosem nebo hrubou moukou anebo jí vyložíme pečícím papírem. Tip pro vás, kterým se zdá pečící papír nepoddajný – předem ho lehce zmuchlejte. Polovinu těsta vylijeme do formy, hustě jí poklademe čtvrtkami meruněk a do zbytku těsto vmícháme kakao. Kakaovou část nalijeme přes meruňky a roztáhneme do stran.
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 30 minut. Je-li buchta hotová, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed moučníku. Bude-li špejle čistá, je hotovo.
Buchtu necháme zchladnout.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a do ní pak vmícháme zakysanou smetanu. Buchtu vyndáme z formy a povrch halabala potřeme čokoládovou směsí.